BMW’nin CleanEnergy anlayışı nedir?

Bu yeni konseptin arkasındaki motivasyon açıktır: Hidrojen geleceğin yakıtıdır. Hidrojen, diğer doğal kaynaklara olan ihtiyacı azaltır ve CO2 emisyonlarını ortadan kaldırır. Yenilenebilir enerji, araçlarda kullanılmak üzere, hidrojen elde etmek için kullanılırsa, her tür motorlu araç çevre dostu olacaktır.
BMW, hidrojeni bir enerji kaynağı olarak kullanan ve diğer BMW motorları kadar dinamik ve çevik olan bir motor üretmiştir. Seri üretim otomobile çok benzer olarak, 2001 yılında üretilen BMW 745h firmanın neler yapabileceğini göstermektedir. 4,4 litrelik iki değerli, sekiz silindirli V motoru hem benzin hem de hidrojenle çalışır ve performansı oldukça etkileyicidir. 135 kW (182 HP) gücünde ve azami hızı 215 km/h’dir. Bir depo dolusu hidrojenle 300 km yol kat edebilirken, bir depo petrolle 650 km yol kat eder. İlk seri üretilen hidrojen BMW’ler, mevcut 7 Serisi sunulduğu sürece piyasada olacaktır.
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir