BMW Örneğinde 50:50 Ağırlık Dağılımı

Hafif malzeme kullanımına ek olarak, aksların yerleşiminin yanı sıra bileşen paket ve parçaları da kusursuz ağırlık dağılımı için önemlidir. Uzatılmış ön aks ve kısa aks dışı mesafeler, iyi bir araç dengesine yönelik optimal gereklilik olan, BMW arkadan çekiş özelliğinin kullanılmasını sağlar. En ağır parçalar aracın ağırlık merkezine yakın yerleştirilmiştir. İyi dengelenmiş ağırlık dağılımı, bağımsız denge özellikleri, yüksek düzeyde çeviklik ve ağır yüklerde bile iyi çekiş gücü için gereken temeli sağlar. Tüm bunların Dinamik Stabilite Kontrolü (DSC) ile bir araya gelmesi aracın en aşırı koşullarda bile kolaylıkla kontrol edilebilmesi anlamına gelir.

Yenilikçi işlem ve hafif bileşenlerin kullanımı, aracın ağırlığını azaltır ve 50:50 ağırlık dağılımına katkıda bulunur. Modele bağlı olarak, ön ve arka akslar ya da aracın ön kısmının tamamı alüminyumdan ve ısıyla şekillendirilmiş çelikten üretilir. Yüksek gerilme dayanımına sahip, son derece hafif malzemeler ve magnezyum içeren alaşımlar bağımsız motor parçaları için kullanılır. Kompozit karbon fiberden üretilmiş tavan (örneğin: BMW M3 Coupé) gibi daha hafif bileşenlerin bir arada kullanımı, gözle görülür şekilde daha iyi bir güç/ağırlık (bg başına kg miktarı) oranı oluşturur. Tasarruf edilen her kilogram çeviklik ve güvelik açısından ölçülebilir bir artışı temsil eder. Eşit olarak dağıtılmış ağırlığın sürüş keyfinin artması anlamına geldiği her virajda hissedilebilecektir.

Kaynak: “BMW.com.tr” web sitesi,  BMW Teknoloji Rehberi (Erişim Tarihi: 03/04/2014).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir