BMW 7 Serisi’nde kullanılan on iki silindirli motor

BMW 7 Serisi’ndeki on iki silindirli motor, bu segmentte teknolojik açıdan yeni bir çığır açmıştır. Bu motor, yirmi dört emme supabının açılma hareketini değişken olarak kontrol eden bir sistem olan Valvetronic sistemi ile birlikte çalışır. Bu sistem, yanma havasının hassas bir şekilde motorun içine akmasını sağladığından, yakıt tüketimini ve egzoz emisyonlarını belirgin seviyede azaltır. Yüksek kompresyon oranına erişilmesine imkan veren doğrudan yakıt püskürtme sistemi, 327 kW (445 HP) seviyesinde azami motor gücü üretilmesini sağlar.
Bu püskürtme teknolojisinde emme manifoldlarına ihtiyaç duyulmaz, yakıt her silindire doğrudan püskürtülür ve yanmadan önce havayla karıştırılır, böylece altı litrelik hacme sahip geniş motor; güç, tork, yakıt ekonomisi ve emisyon kontrolü açısından tüm potansiyelini tam olarak yerine getirir. Motorun sahip olduğu dinamik sürüş nitelikleri; çift Vanos, sıvı soğutmalı alternatör veya motora yakın katalizörlü egzoz sistemi ve egzoz gazı resirkülasyonu gibi üstün teknoloji ürünü sistemler sayesinde yeni bir mükemmellik seviyesine ulaşmıştır.
 
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir