Biyodizelin motora zararı var mıdır? Biyodizel kullanılan motorun performansında ne tür bir değişme olur?

Değerli okuyucum,
Çevre dostu ya da yeşil enerji türleri olarak adlandırılan enerji kaynakları geleceğin enerji kaynakları olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde benzin ve dizel yakıtına alternatif yakıtlar etanol ve biyodizeldir. Biyodizel, motorin eşdeğeri bir biyoyakıt olup motorinle harmanlanarak kullanılabileceği gibi saf halde motorin yerine de kullanılabilmektedir. Biyodizel; kanola, aspir, ayçiçeği, soya, pamuk, palmiye vb. yağlı bitkilerden uygun kimyasal/biyokimyasal süreçler ile elde edilir. Biyodizelin soğuk akış özellikleri dizel yakıtlarına oranla daha kötüdür ve soğuk havalarda ilk çalıştırma esnasında sorunlara neden olabilir. Bununda ötesinde, yüksek miktarda doymuş yağ asidi içeren biyodizeller, kış aylarında yakıt filtresinin ve yakıt hattı borularının tıkanmasına sebep olabilir. Biyodizelin diğer bir dezavantajı da oksitlenmeye karşı olan eğilimidir. Havayla temas eden biyodizel, özellikle yüksek sıcaklıklarda hızla oksitlenmeye başlar. Ayrıca biyodizelin yakıta önerilen oranlarda karıştırılmaması da motora zarar verebilir. Ülkemizdeki çoğu uygulamanın aksine biyodizelin yakıt içerisindeki oranı %20 düzeylerinde tutulabilir.
Biyodizelin üretimi esnasında gliserinin tam olarak ayrıştırılmaması da bazı olumsuzluklara sebep olur. Motorun yanma odasına püskürtülen gliserin; piston tepesinin değişik bölgelerine çökelme yaparak pistonların bölgesel erimesine, segman yuvaları arasında birikip yanarak segmanların yuvalarının küçülmesine, yanma sonucu oluşan gazlara karışarak karterdeki yağın jelleşmesine ve bozulmasına neden olmaktadır.
Biyodizel kullanılan motorların performansı nasıldır? Karşım oranına bağlı olarak biyodizelin enerji yoğunluğu dizele göre %8 daha az olabilmektedir. Normal dizel yakıtına göre B20 (%20 biyodizel + %80 dizel karışımı) yakıtı kullanılan motorun gücü, torku ve yakıt ekonomisi arasındaki fark %1 ile %2 arasında olabilmektedir.  01/12/2010 Dr. Abdullah Demir

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir