Basınç ve sıcaklık dengeleyicili (self-compensation) akış sensörü

İnce film termal hızölçer esaslı kütlesel hava akış ölçerlerde karşılaşılan problemler artmaktadır. Pratikte algılanan gaz için sensörün çıkış sinyali sadece gazın termal özelliklerine bağlıdır. Teorik olarak akış ölçümünde düzensizliğin doğru telafi edilmesi için en azından akışkanın spesifik ısısı ve termal iletkenliğini kullanmak gerekir. Fakat bu yaklaşım herhangi bir termal akış sensöründe düzensizliğin tam telafisinin (kompozisyon basınç ve sıcaklık) on-line tespit edilmesi için mümkün değildir. 
Bu nedenle akış ölçer akışın termal özelliklerinin yanında basınç değişimine göre de düzensizliği telafi etmelidir.   Ana akışın ölçüldüğü bir akış sensörü ve küçük bir membran tarafından düşük akış titreşimlerine maruz kalan benzer özelliklerde ikinci bir sensörle oluşan bir sistemle iki sensör sinyalinin basit oranı tarafından sıcaklık ve/veya basınca göre düzensizliği telafi etmek mümkün olacaktır.
Motor giden havanın on-line ölçüldüğü modern motor kontrol sistemlerinde self compensation akış sensörlerinin kullanımı ile doğru hava-yakıt karışımının sağlanması mümkündür. Bu sensörlerin kullanıldığı motorlarda düşük yakıt tüketimi ve emisyon değerlerinin yanında yüksek motor gücü elde etmek mümkün olacaktır. 
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir