Ayna sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aracın, yol durumu hakkındaki bilgileri devamlı olarak iletmesi gerekir. Karşılaşılan karmaşık trafik ortamında, sürücü herhangi bir kazaya karışmamak için dikkatle önünü gözettiği gibi sağını, solunu ve arkasını da görüp aracı kontrol etmelidir. Aracın sağını-solunu ve arkasını gösteren ekipmanlar aynalardır. Aynalar, sürücünün aracı en etkili şekilde ve minimum eforla kullanmasını sağlar. Bunun için günümüzde elektrikli dış dikiz aynaları geliştirilmiştir. Dış dikiz aynaları ilgili kapı modülü tarafından ayarlanır.

Elektrik kumandalı dış aynalar: Elektrikli dış aynalar, ayarlamanın doğrudan sürücü pozisyonu açı­sından yapılmasını sağ­lar. Sürücü, açık yan camdan dışarıya sarka­rak aynayı ayarlamak zorunda kalmaz. Özel­likle birçok kişi tarafın­dan kullanılan bir araç­ta işlevi daha iyi anla­şılmaktadır.

Isıtmalı dış aynalar: Isıtmalı dış aynalar, kö­tü hava koşullarında da arka görüşün sağlan­masına yarar. Rezis­tans telleri aynanın bu­zunu çözer ve buğu oluşumunu engeller. Dış ayna ısıtmasının ku­mandası, genellikle arka cam ısıtmasıyla bağlan­tılıdır ve aynı şartlar üzerinden yapılır.

Kendinden kararan aynalar: Kendinden kararan aynalarda, aynanın içinde iki adet ışığa karşı hassas direnç vardır. Bu dirençlerin direnç değerleri, ışığın şiddetine göre değişir. Bu ışığa karşı hassas dirençler, ayna yuvası içine yerleştirilmiştir. Bu hassas dirençlerden birisi ön tarafa diğeri arka tarafa bakar. Öne bakan direnç ile arkaya bakan direnç değerleri arasında ışıktan dolayı bir direnç farkı saptanırsa aynanın kromlu yüzeyi tümleşik elektronik sistem yardımı ile ısınır ve kararır.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir