Araçlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarının azaltması üzerine…

 
Teorik olarak benzinli bir motorda tam bir yanma sağlandığında egzozdan çıkan zararlı maddeler azalmaktadır. İdeal yanma ortamında açığa yalnızca CO2 (karbondioksit) ve H2O (su) çıkmaktadır. Her iki maddede toksik açıdan zehirli değildir. Ancak karbondioksit, sera etkisine (greenhouse effect) sahip bir gazdır. Küresel ısınma yani sera etkisi dediğimiz olay atmosferin ısınmasıdır. Fosil yakıtların kullanılmasıyla meydana gelen karbondioksit gazının teknik olarak ortadan kaldırılması imkansız olduğundan tek çıkar yol azaltılmasıdır.
Avrupa’da 2008 yılı itibariyle otomobillerde CO2 emisyon hedefi, ortalama 140 g/km olarak ön görülmüş durumda. Bu amaca yönelik olarak otomotiv firmaları çok sıkı çalışmalar yürütmekte. Bu çalışmalardan biride motorların kendi hacmine göre daha büyük hacimli bir motor gibi davranması çalışmaları. Bu çalışma hem yakıt tüketimini hem de yakıt tüketimine bağlı sera etkisi oluşturan CO2 emisyonlarının azaltılmasını hedeflemek amacıyla yürütülmektedir. Diğer çalışmalar ise; bioteknoloji kullanımı ile gerçekleştirilen etanol üretimi, güneş pilleri, hidrojenin kullanılması, yakıt hücresi çalışmaları vs.
Düşük karbonlu yakıtların maliyeti konvansiyonel yakıtlardan daha yüksektir. Hibritler, sera etkisini azaltan emisyon seviyelerinden dolayı ulaşım sektöründe en düşük maliyetli alternatiflerdir.
Özetle dünya hepimizin. Daha ferah ve yaşanabilir bir dünya için çevreye daha duyarlı araç üretimini teşvik edecek uygulamaları destekleyelim. Ayrıca aracımızı çevreci bir mantaliteyle kullanalım. Bu bir insanlık vazifesidir diye düşünüyorum. Abdullah DEMİR/14.07.09
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir