Aracınızın kış sağlık check-up’ında lastiklerin önemi nedir?

  • Yedek lastik dahil olmak üzere tüm lastikleri kontrol edin. Günümüzde modern lastikler binlerce kilometreye dayanacak şekilde geliştirilmektedir. Ancak kaldırım taşları, kenarlar ve yol üzerindeki keskin maddeler lastiğe zarar verebilir.
  • Tüm lastik yanaklarını ve dişlerini, yırtık ve çatlak gibi zararların olup olmadığını anlamak için görsel olarak kontrol edin. Lastiğin dişleri arasına saplanabilecek keskin maddelerin olup olmadığını, lastik dişlerinin eşit olmayan bir şekilde yıpranıp yıpranmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir yıpranma varsa bu araçların şasi süspansiyon ayarının bozuk olduğunun bir göstergesi olabilir. Bu durumda araç yetkili servisine danışın.
  • Lastikler yıprandıkça performansları değişir ve bu durum aracın fren mesafesini etkileyebilir; bu nedenle lastiklerin diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin. Karlı kış yollarında yeteri kadar tutunma sağladığından emin olmak için kış lastikleri en az 4 mm. diş derinliğine sahip olmalıdır. Aracın lastik basıncını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, tüm lastiklerde valf kapakları olup olmadığını kontrol edin. Bunlar, lastiği kir ve neme karşı koruyacaktır.
  • Kış lastiklerine geçiş yapmak, yaz lastiklerinin bir sonraki bahara kadar güvenli bir şekilde depolanması gerektiği anlamına gelir. Birçok lastik bayisi satış sonrası hizmetlerinin bir parçası olarak lastik depolama hizmeti sunar.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir