Aracınız ıslak yolda kızaklaması – hydro-planing/aquaplaning

Araçların, ıslak yolda su yastığı üzerinde kaymasına ya da kızaklamasına orijinal ifadeleriyle hydroplaning ya da aquaplaning denir. Lastiğin altında ve önünde bulunan su basıncı, seyir hızıyla artar. Su basıncı sürekli artmaya başlayarak bir süre sonra, lastiğin yol yüzeyinde yüzmesine sebep olur. Lastiğin su kanallarının kapasitesi dolunca, lastiğin yüzeyle teması engellenir. Bu durumda, yol ve lastiklerin arasında tutuş kaybolacağından, araç kontrolü kaybedilebilir. Hydroplaningin üstesinden gelebilmek için; ayağınızı gazdan çekin, fren yapmayın veya hızlanmayın, direksiyonu ani kırmayın ve lastikleriniz yüzey ile yeniden temasa geçene kadar bekleyin. Tamamen dinamik hydroplaningde, sürücü tarafından yapılacak hiçbir hareket, yol yüzeyine yansımaz. Kısmi hydroplaning sırasında, yüzey ile temas halinde olan lastik veya lastikler, sürüş tepkilerini -fren ve hızlanma- uygulayarak aracın tehlikeli ve kontrolsüz reaksiyonunu başlatmış olur. Hydroplaning; yol yüzeyine, yoldaki mevcut suyun derinliğine, aracınızın hızına, lastiklerin dişlerine, dizaynına ve havasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Şu hususların her zaman akılda bulundurulması gerekir. Yeni başlayan yağmur, yolun yüzeyinde bulunan toz, yağ, kauçuk tozu ile karışır ve kaygan bir zemin oluşturur. Aracın yerle temas eden tek kısmı lastiklerdir. Lastiklerin basıncını periyodik olarak kontrol edin ve diş derinliğinin 2 mmnin altında olmadığına emin olun. Aksi takdirde lastik diş derinliği az veya su derinliği fazla ise, hydroplaning olasılığı düşük hızlarda bile mevcuttur.

Lastiklerinize çok şey bağlıdır. En önemlisi de sizin güvenliğiniz!!! Hydroplaningden korunmanın en iyi yolu, yolun yeterince ıslak olduğunu düşündüğünüz zamanlarda aracınızın hızını düşürmek, takip mesafesini arttırmak ve dikkatli olmaktır. Lütfen çevrenizi her zaman kontrol edin ve yolunuzu yorumlayın.

 

Birinci durum: Lastik yüzeyle temasını sürdürür, su zorlanmadan kanallardan geçer.

İkinci durum: Su basınç oluşturmaya başlar ve lastiği yerden bir miktar kaldırabilir.

Üçüncü durum: Lastik ve yüzey arasında su sıkışması meydana gelir. Lastiğin zeminle teması kesilir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir