Aracın performans ile yakıt tüketimi arasında nasıl bir ilişki vardır?

Araçların performanslı kullanılması genellikle yakıt tüketimini olumsuz etkilemektedir. Bunun istisnası var mıdır? Açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Değerli Okuyucum,
Performans ve tüketim aracın otomatik ya da manüel şanzımanlı olup olmamasına bağlı olarak farklı gelişir. Manüel vitesli araçlardagenellikle performans ile yakıt tüketimi doğru orantılı olarak değişir. Ne kadar çok performans o kadar çok yakıt tüketimi. Ancak yakıt ekonomisi ile performans arasında ters orantı vardır. Çünkü performans artınca yakıt ekonomisi kötüleşir. Tam otomatik şanzımanlı araçların performansı düşük düzeylerde olmasına rağmen yakıt tüketimleri yüksek olur. Ancak 2000li yıllardan bu yana kullanımı oldukça yaygınlaşma eğilimi gösteren otomatikleştirilmiş manüel (yarı otomatik) şanzımanlarda ise performans genel olarak zayıf olmasına rağmen tüketim manüel şanzımanlı araçlara yakın bir seyir göstermektedir. Hatta şehir içi kullanımlarda daha ekonomik olan otomatikleştirilmiş manüel şanzımanlarda bulunmaktadır. Ancak bu ekonomiklik performanstan ödün vermeyi de beraberinde getirmektedir.
Özetleyecek olursam; bir araçtan ne kadar çok performans almak isterseniz, o kadar çok yakıt tüketmeniz gerekir. Aynı insan gibi!

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir