Aracın çekilmesinde nelere dikkat edilmelidir?

Aracınızın çekilmesi gerekiyorsa, en yakın yetkili servise veya bir profesyonel araç çekme servisine başvurulmalıdır. Arcı çekerken şu tedbirlere uyulmalıdır. Çekilen bir araç içinde kesinlikle yolcu bulunmamalıdır. Aracınız güvenli veya belirtilen hızların üzerinde kesinlikle çekilmemelidir. İçinde iyice tespit edilmemiş arızalı parçaların bulunduğu araç kesinlikle çekilmemelidir. Bu önlemlerin alınmaması kişisel yaralanmaya yol açabilir. Aracın, ön tekerlekleri askıya alınmış durumda çekilmelidir. Dörtlü ikaz flaşörü açık konumda olmalıdır. Kontak anahtarı ACC (Aksesuar) konuma getirilmelidir.  Otomatik veya manüel şanzıman “Boş/Nötr vites” konumuna alınmalıdır ve ayrıca el freni serbest konumda olmalıdır. Aracınız arkadan çekilecekse, ön tekerleklerin altına kaydırma arabası yerleştirilmelidir. Aracınızın ön tekerlekleri yerle temastayken, arkadan kesinlikle çekilmemesi gerekir. Aracınızın ön tekerlekleri yerde çekildiğinde, aracınızın şanzımanı ciddi hasar görebilir.  Aracınız, ön tekerlekleri yerden kalkmış konumda çekilmelidir.

Acil bir durumda araç çekme servisi bulunmuyorsa, aracınızı geçici olarak araç altında bulunan acil çeki kancalarını kullanarak çektirebilirsiniz. Ön çeki bağlantı kancası genellikle tamponun altında bulunur. Bu durumda sürücü direksiyon ve frenleme için araçta bulunmalıdır. Aracın bu şekilde çekilmesi ancak sert zeminli yolda, kısa mesafede ve düşük hızlarda yapılmalıdır. Ayrıca; tekerlekler, dingiller, tahrik grubu, direksiyon ve frenlerin normal durumda olması gerekir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir