Araç hız sensörü

Yakıt besleme hızı araç hızına bağlı olarak değişir. Eğer sürücü düşük hızda gaz pedalına sonuna kadar basarsa, durum daha yüksek çıkışı gerektirebilir. Ayrıca, araç yüksek hızda ise, yüksek hızda sürüş gereksinimi olarak nitelenebilir. İki çeşit hız sensörü vardır. Bunlar; Reed siviç tipi sensör hız gösterge­sine ve Hall tipi sensör ise hız göstergesi hareket dişlisine takılmıştır.
Reed siviç tipi sensör çıkış dişlisinin bir dönüşünde 4 atım sinyali üretir. Reed siviç 5 V ECM güç beslemesini keserek üretilen hız sinyalini atım sinyaline dönüştürür. Daha sonra ECM, rölanti hızı ayarı için kullanılacak atım sinyalini alır.
Hall sensör tipi aracın rölantide veya sürüş sırasında olup olmadığını algılar. Akım geçince 0,5 V, Hall sensör çalışmadığında 12 V sinyal alarak araç hızını algılar. Kısaca, yük algılama işlevi yapar.
Özellikle otomatik şanzımanlı araçlarda araç hız sensörü arızalı ise araç durduğunda motorun çalışması durabilir ve dolayısıyla daha dikkatli kontrol gerekebilir. Ayrıca, Hall sensör tipleri modele göre farklı atım sayılarına sahiptir ve dolayısıyla aynı özelliğe sahip sensörün kullanıldığından emin olun.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir