Amortisörlerde eşdeğer lineerleştirme

Bir sistemin incelenmesi; gerçek bir sistemin dinamiği için kurulmuş dinamik sisteme ait lineer veya non–lineer bir matematik model bu sistemin dinamik davranışını gerçekleştiren olarak kabul edilir. Belirli uygulamalarda non–lineer model gerekli olduğu halde lineer modelin yeterli doğrulukta olduğu durumlar da vardır. Sistem dinamiğinde birçok lineerleştirme teknikleri kullanılmakta olup, yol koşullarında amortisörün işleyişi dinamik bakımdan önemli bir rol oynadığı, sürüş konforu bakımından süspansiyon tasarımına uygun düşen tahmini lineerleştirme tekniğidir. Bu teknik Krylov’un metodu temel alınarak oluşturulmuştur. Harmonik veya sadece harmoniğe yakın hareketler için sistem dinamiğinin tanımında, harmonik lineerleştirme ile sınırlı kalmaktadır. Amaca uygun olarak yapılacak bir tahmini lineerleştirme, gelişigüzel uyarımlı yol titreşimleri gibi problemlere uygulanabilen bu Krylov Etal’ın metodu Booton, Kazakov ve Caughey tarafından genişletilerek kullanım alanı daha da yaygın hale getirildi. Harmonik hareket ve tahmini lineerleştirme metodunda genel düşünce ve teknik aynı ve çok benzer olmakla birlikte her iki metot rastlantısal uyarımlarla sınırlı kalmaktadır. 
Kaynak: Dr. Hayrettin Yüksel’in “Non–Lineer Amortisörlerin Dinamiği” [Balıkesir Üniversitesi Fen Bil. Enst. Dergisi (2006).8.2] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir