Akülerin soğuğa dayanıklılık kontrolü nedir ve nasıl test edilir?

Herhangi bir akü tipine bağlı olarak, soğuk hava şartlarındaki marşta yüksek elektrik sarfiyatının tespiti yapılmaktadır.
EN ve DIN'e göre soğuk test elektriği: Soğuk test elektriği, EN ve DIN'e uygun olarak, soğuk havalarda ve belirtilen deşarj koşullarında marş davranışını tespit etmeye yarayan, iki akü türü için düzenlenmiş yüksek deşarj elektriği gücüdür. Bunlar, EN veya eski DIN standartlarına dayanmaktadır. Akülerde iki çeşit soğuk test elektriği verilir. Örneğin 60 Ah'lik bir aküde: 480 A EN ve 280 A DIN. Bu iki farklı akım uzunluğunun, öngörülen akü elektriğinin altına inilmeden aküden verilebilmesi gerekmektedir.
Nominal değerler: DIN 40729 ve DIN 72311'e göre voltajın, kapasitenin, asit seviyesinin, yoğunluğun, sıcaklığın vs. belirlenmiş değerleridir, örneğin;
Bir kurşun akünün nominal voltajı: Sırayla açılan hücrelerin (örn.;12 Volt aküde 6 hücre) sayısından ve kurşun hücrelerin (2.0 V) nominal geriliminden meydana gelen üründür.
Nominal kapasite: Ait olduğu nominal akım (elektrolitlerin nominal sıcaklığı, nominal yoğunluğu ve nominal seviyesi) ile bir akünün 20 saatlik deşarjında, deşarj bitim voltajının altına düşmeden verebileceği kapasitedir.
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir