Akü ömrü nelere bağlıdır?

Akü ömrünü belirleyen temel parametreler; akünün bakımı, aracın kullanıldığı iklim koşulları, aracın sürüldüğü kilometre aralığı, kullanım sıklığı ve araca ek tüketicilerin ilave edilmesi gibi unsurlardır.
Aracın kullanılma koşulu akü ömrünü etkileyen temel durumdur. Sürekli kısa kilometre sürülen araçlarda akü ömrü daha kısa olabilmektedir. Çünkü aracın ilk hareketi esnasında aküden oldukça yüksek bir akım çekilmekte…
Otomobilin soğuk ortamda uzun süre bekletilmesi de akü ömrünü etkileyebilir. Otomobil uzun bir süre için soğuk bir ortamda kalacak ise, donmasını önlemek için aküyü sökünüz ve daha sıcak bir ortamda saklayınız. Donmuş bir aküyü şarj etmeye kalkışmayınız. Önce normal haline dönmesini bekleyiniz, aksi takdirde patlama tehlikesi vardır. Eğer akü donmuş ise, içindeki elemanlarda kopukluklar olmadığından ve gövdesinin çatlamadığından emin olunuz.
Bir diğer konu da aracın uzun süre çalıştırılmaması durumu. Şayet araç bir aydan daha fazla bir süre kullanılmadığında akülerin kullanım ömürlerinin uzun olmasını sağlamak için; eğer aküler araç içinde kalacaksa eksi kutup başı sökülmelidir. Sıvı seviyesi kontrol edilmelidir. Eksikse azami asit seviyesi işaretine kadar saf su ilave edilmelidir (bakım gerektiren akü tiplerinde). Az bakım gerektiren akülerde (maintenance-free battery) aküye su eklemenize gerek yoktur. 20 °C’lik bir çevre sıcaklığında akünün kendiliğinden deşarj oranı, günlük olarak nominal kapasitenin % 0.2’si kadardır. İyice deşarjı engellemek için asit yoğunluğu düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Asit yoğunluğu 1,21 kg/l’nin altında ise aküler şarja bağlanmalıdır. Şarj akımı olarak kapasitenin 1/10’u tavsiye edilir. İyice deşarj olan aküler kurşun sülfat oluştururlar.
Akü ömrünü belirleyen bir başka koşulda araca yardımcı elektriksel aksesuarların takılmasıdır. Otomobilinize, sürekli elektrik çeken alarm sistemleri, cep telefonu otomobil kiti, uydu fonksiyonlu hırsızlık önleme sistemli radyo navigatör gibi ilave aksesuarlar takmak isterseniz; bir yetkili servise gidiniz. Buradaki uzman personel, size aksesuar serisinden en uygun aksesuarları önermenin yanı sıra, otomobilin elektrik sisteminin yeterli olup olmadığını kontrol edecek veya daha yüksek kapasitede bir akünün monte edilmesinin gerekip gerekmediğini de belirleyecektir. Bu sistemler, kontak anahtarı yerinden çıkartıldığında da (otomobil park halinde) aküden akım çekmekte ve aküyü yavaş yavaş boşaltabilmektedirler.
Sonuç olarak akü ömrünü belirleyen ana parametrenin akünün kullanıldığı süre ve kilometre değil, aracın kullanılma koşulu olduğu bilinmelidir. Abdullah DEMİR/07.07.09

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir