Aktif gergili emniyet kemeri + hava yastığı (SRS)

Aktif gergili emniyet kemerleri esasen hava yastığı olmadan da kullanılabilen sistemlerdir. Bilindiği gibi emniyet kemeri, özellikle önden çarpmalarda sürücü veya yolcuların ani yavaşlama ivmesi sonucu oluşan kinetik enerji nedeniyle öne fırlayıp direksiyon, torpido, cam vb. noktalara çarpmaları önlemek ve vücudu koltuğa bağlı tutmak için kullanılır. Bu durum klasik emniyet kemerlerinde kemerin esnemesi nedeniyle tam olarak engellenememektedir. Aktif gergili emniyet kemerinde ise önden çarpma esnasında emniyet kemeri bir miktar gerilerek sürücünün koltuktan uzaklaşmasını engeler. Hava yastığı bulunmayan aktif gergili emniyet kemerleri mekanik uyarma sistemlerine sahiptir ve mekanik ya da gazlı sistem şeklinde araçlarda kullanılmaktadır. Burada çalışma mekanizması aynı olduğundan, hava yastığı ile birlikte kullanılan aktif gergili emniyet kemeri anlatılmaktadır.
SRS (Supplemental Restraint System), önden çarpmalarda aktif gergili emniyet kemerinin hava yastığıyla ortaklaşa çalışmasını sağlayan bir ek destek sistemidir. Bu tür sistemlerde kullanılan mekanik veya gazlı gergi mekanizmalarının gerdirme mekanizmaları birbirine benzer.
Aktif gergi sisteminde, elektronik kontrollü gerdirme mekanizması, darbe sensörü sinyal ürettiğinde ya da ECU'de emniyet kemeri gergi mekanizmasının çalıştırılması için programlanmış sınır değer aşıldığında aktif hale geçer. Darbe sensörleri genelde iki tiptir. Her iki sensörün yapısındaki mantık aynıdır. Darbe sensörleri araç içinde monte edildikleri noktalara göre farklı yavaşlama ivmelerinde (2g ile 12g arası) aktif hale gelir yani sinyal üretirler. Bu sensörler, içindeki bir kütlenin çarpma şiddetiyle kazandığı kinetik enerjiyle hareket etmesi ve elektrik devresini kapatması (yani akım geçişini sağlaması) esasına göre çalışır. Sensörün akım geçişini sağlamasıyla gaz jeneratörü patlatılır ve oluşan gaz basıncı pistonu silindir içerisinde yukarı doğru iter. Pistona bağlı bir tel vasıtasıyla da emniyet kemeri makarası piston kursuyla orantılı olarak sarılarak kemerin gerdirilmesi sağlanır.
Kaynak: Doç. Dr. Metin GÜMÜŞ, Sürücü Bilgilendirme Sistemleri,Ders Notları, 2010.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir