Aktif egzoz susturucusu

Egzoz borusundaki akışın kontrolü, akış içersine yerleştirilen bir valf vasıtasıyla gerçekleştirilir. Valfin direnci bir dış sinyal tarafından sürekli olarak değişir. Akış içersine yerleştirilen valf basınç düşmesine neden olur. Aktif gürültü valfi, valf direncinin değişimi sayesinde dalgalanan basınca rağmen sabit hacimli bir akışın oluşmasını sağlar. İçten yanmalı motorlarda olduğu gibi bir hız kaynaklı hacmin içersine aktif valfin montajı bir kapasitif element yok ise herhangi bir etkiye sahip değildir. Bir hacim veya kanal kapasitif element olarak tanımlanabilir. 
İçten yanmalı motor bir hacim hız kaynağı olarak hareket eder. Egzoz hattına, C kapasitesine sahip bir
hacim ve değişken direnci R(t) ile bir regülasyon valfi bağlanır. Kaynaktan çıkan akış zamana bağlı direnç ve hacim kapasitesi üzerinde bölünür. Bu durumda, direnç boyunca akış dalgalanması sıfır olana kadar kontrolöre ait valf direnci değişim gösterir. Bu basit durumdan iki önemli sonuç ortaya çıkar. Birincisi hacim hız kaynağının akışını, hacim-valf balansı tarafından sürekli olarak kontrol etmek mümkündür. İkincisi R0 direncinin secimi, R(t) direncinin daima pozitif değerde kalması şartı ile seçilebilir. Bu R0 direnci motor enerji kaybının minimum olduğu değerde optimumdur. 
Kaynak: Habib Gürbüz, İsmail Hakkı Akçay ve Ali Öz’ün “İçten Yanmalı Motorlarda Çalışma Nokta Kontrol Metodu ile Yanma Kontrolü” [Taşıt Teknolojileri Elektronik Dergisi (TATED) Cilt: 1, No: 2, 2009 (31-49)] konulu makalesinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir