Akıllı ve mobil park sistemleri nedir?

“Araçların park edilmesi”kavramı iki temel unsuru içerir. Bu unsurlardan ilki araca entegre edilmiş sistemlerdir. Bu sistemler parktronik, park pilotu ya da park yardımcı sistemleridir. İkinci unsur ise harici park sistemlerini içerir. Akıllı park sistemleri ve mobil park sistemleri sistemlerdendir. Sizin sorunuz harici park sistemlerini içermektedir.
Akıllı park yönetim sistemlerinin bileşenleri; araç sistemi, yol sistemi, yönetim ve bilgi sistemidir. Araç sistemi olarak, uzaktan okunma yeteneği olan elektronik etiketlerdir. Bu etiketler, pasif, yarı aktif ya da aktif olabilirler. Yol sistemi olarak ise çok işlevli parkomatlar ya da el terminalleri kullanılmaktadır. Bu parkomatlar; elektronik etiket okuyucu, yönlü anten, boş park alanı belirleme sistemi, hücresel iletişim, operatör terminali ve pos terminalinden oluşur. Buradan gelen veriler yönetim ve bilgi sisteminde toplanmaktadır. Yönetim ve bilgi sistemi ise; gerçek zamanlı çalışma, genişleyebilir sistem, takas merkezi özelliği, manuel çalışma olanağı, giriş ve çıkış yapan araçların kontrolünün yapılması, boş olan park alanlarının belirlenip merkeze gönderilmesi, araçların parkı kullanma bilgileri, tüm olayların arşivlenmesi, işlem yapan operatörlerin kaydının ayrı ayrı tutulması, web tabanlı olduğu için mekana bağlı olmadan kullanımı, zamana bağlı olarak esnek tarifelendirmenin yapılabilmesi (gece, tatil günleri vs..) ve istatistiksel analizlerin (park kullanma değerleri, abone kullanım durumu vb.) yapılmasını olanaklı kılar.
Mobil park (ise değişik adlandırmalarıyla ceppark, mobilpark, GSMpark, m-park), belediyelerin kontrolündeki sokak otoparkları için geliştirilmiş olan mobil ödeme ve takip sistemidir. Sokaklarda altyapı yatırımı gerektirmeyen, istenilen sokak ve bölgede çok kısa bir sürede uygulamaya konulabilen, ilave sokaklar ve bölgelerin maliyeti sadece personel ve personelin kullandığı ekipmanla sınırlı olan ve parkomatlar gibi belirli sayıda ekipman yatırımı zorunluluğu olamayan sistemlerdir. Bu sistemde, kontrolörler el terminallerini kullanarak GPRS ve WAP üzerinden plaka girmek suretiyle kontrol edebilirler, istenildiği takdirde RFID entegrasyonu yapılarak plaka okuma işi otomatikleştirilebilir. Gereken durumlarda ceza makbuzu, el yazıcısından yazdırılabilir, adrese otomatik tebligat yapılabilir. Kameralı el terminalleri seçildiğinde, yanlış park, kural ihlalleri tespit edilebilir, Trafik polisleri ve yasa uygulayıcılar için veri bankası üzerinden otomatik uyarı ve mesaj gönderilebilir, böylelikle araç sahiplerine çok hızlı bir şekilde ulaşılabilir. Ayrıca araç çekme ve trafik cezası gibi uygulamalar için bölge emniyetlerine bilgi geçilebilir. Bu sistemin kullanılmasıyla; SMS teknolojisinin rahatlığı, daha az bilet ve jeton kullanımı, ön ödemeli kontör kartları kullanımı, güvenilir ve zamanında ödeme sistemi, esnek tarifler ile uygun ödeme ve park etme alternatiflerini kullanabilme, şirketler için toplu bilgilendirme ve fatura hizmeti, GSM Fatura’sı üzerinden ödeme modeli.

Konu İle İlgili Tanım[lar]:
RFID: RFID (Radio Frequency IDentification), radyo frekansları ile tanıma/tanımlama uygulamalarıdır. RFID teknolojisi radyo dalgaları vasıtasıyla bilginin uzaktan, temassız olarak alınması takibi ve ayırt edilmesini içeren bir metottur. Bir RFID sistemi üç bileşenden oluşur. Bunlar; RFID elektronik etiket (tag), RFID okuyucu (reader) ve değerlendirme sistemidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir