Aerodinamik direnç katsayısının sembolü Cd, Cx ya da Cwden hangisidir?

Aerodinamik direnç katsayısı, bir aracın dış formu sebebiyle düzgün doğrusal akım içinde oluşturduğu süreksizlik ve girdaplar gibi hava hareketlerinin sonucu ortaya çıkar. Dış form itibariyle araç ne kadar pürüzsüz olursa direnç katsayısı ve buna bağlı olarak direnç kuvveti de o derece küçük olur. Direnç katsayısının azaltılabilmesi için araç formları gün geçtikçe aerodinamikteki adıyla damla formuna benzetilmeye çalışılmaktadır. Damla formunun özelliği doğrusal akımda bilinen en az pürüzlülüğe sebep olan yapı olmasıdır.

Gelelim aerodinamik direnç katsayısının sembolüne? Fransızcada ‘Cx ve Almancada ise Cw olarak sembolize edilir. Geçerli olan sembolik ifade Cddir. Cd = D/(0.5 pAV2)

“Light and Heavy Vehicle Technology”kitabından bir alıntı:

[The popularly quoted ‘drag coefficient or ‘Cd value (also known as ‘Cx and ‘Cwvalues in France and Germany respectively), is used as a measure of how successful a manufacturer has been in producing a low drag body shape. The Cd value is non-dimensional and may be expressed as : Cd = D/(0.5 pAV2). Where D is the aerodynamic drag force (N) measured in a wind tunnel, p is the density of air (kg/m3), A is the frontal area in terms of the greatest cross-sectional area of the body (m2) and V is the vehicle speed (km/h)]

Referans: M.J. Nunney, Light and Heavy Vehicle Technology, Fourth edition 2007

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir