Açılır tavanlar, canvas-top, targa ve güneş hücreli sürgülü tavan nedir?

Açılır tavanlar camsız olarak veya renklendiril­miş cam ile sunulmak­tadır. Açılır tavan ünitesi, tavan dış yüzeyi ile tavan kaplaması arasındaki bir kılavuz boyunca hareket eder. İçeriye su sızmasını önlemek için, tavanda biriken su iki adet tahliye hortumu vasıtasıyla ön tavan kaplamasının altından geçirilerek dışarıya atılır. İç mekan yüksekliğinde çok düşük miktarda bir azalma ve kimi zaman yolcu tarafı tavan tutamağının kaldırılması, açılır tavanlı araçlarda göz önünde tutulması gereken unsurlardır.
 
Canvas-top'lar kumaştan yapılmış olup, son derece büyük tavan açıklığı sağlamaktadır. Özellikle küçük araç sınıfında söz konusu kat­lanır açılır tavanlar yaygın biçimde kullanılmaktadır.
 
Targa ise adeta açılır tavan ile Cabrio'nun bir karışımını sunmaktadır. Targa, kumaştan tavan veya açılır tavan yerine, çıkarılabilir tek veya çift parçalı sert tavan yapısından oluşmaktadır [1].
 
Güneş hücreli sürgülü tavanlarda, camın altına yerleştirilmiş olan fotovoltaik sensörler en zayıf güneş ışığında bile elektrik üretir ve böylece araçtaki fanı besler. Bu suretle kontak kapalı olmasına rağmen aracın içine sürekli olarak taze hava verilir ve dışarıdan alınıp toz ve pollen filtrelerinde temizlenen hava sayesinde aracın içindeki sıcaklık %50’ye varan oranda düşürülebilir. Bu tür havalandırmada aracın aküsü kullanılmaz. Bu ön soğutma, aracın klima tertibatının  istenilen sıcaklığa daha hızlı ve daha az enerji ve fan kullanımı ile ulaşmasını sağlar [2].
Kaynaklar:
1. Volkswagen tarafından yayımlanan “Otomobil Teknolojisinin Temelleri” (2. Baskı, Nisan 2000) kitabından derlenmiştir.
 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir