ABS ve cep telefonları

ABS hız algılayıcıları, tekerleğin dönüşünü izlemekle görevli olduğundan, aracın altında dış etkenlere açık bir şekilde konuşlandırılmaları gerekmektedir. Bu nedenle algılayıcı ucuna kaçacak metal parçacıkları, bu sensörlerin anormal çalışmalarına ve yanlış sinyal göndermelerine neden olmaktadır. Bu sinyaller doğrultusunda da ABS mikrodenetleyicisi ya ön paneldeki “ABS arıza” ışığını yakmakta, ya da tekerlekte kızaklama başladığını düşünerek o tekerleğe ait valfı çalıştırmaktadır.

Metal tozu haricinde, her türlü şiddetli manyetik alanın da teorik olarak algılayıcıları etkilemesi ve ABS’nin yanlış çalışmasına sebebiyet vermesi mümkündür. Cep telefonları da özellikle arama/aranma esnasında yaydıkları yüksek elektromanyetik dalgalar ile böyle bir etkiye yol açabilirler. Ancak günümüzde, -sensörlerin yerleşimi konusunda bir şey yapılamasa da-, gelen sinyallerin analizi ve doğru değerlendirilmesi adına oldukça etkili algoritmalar geliştirilmiş; özellikle CAN uyumlu akıllı algılayıcıların üretimiyle ABS donanımı, mümkün olduğunca cep telefonlarından etkilenmeyecek hale getirilmiştir.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir