91, 95 ve 98 RON benzinden hangisi?

Bazı araçların kitaplarında 91, 95 ve 98 RON oktan sayısında benzin kullanılabileceği belirtilebilmektedir. Neden bir RON değeri değil. Ayrıca havaların soğuk ya da sıcak olmasına bağlı olarak benzinin oktan sayısında bir değişiklik yapılmalı mıdır?

Değerli Okuyucum,

Oktan sayısına benzinin vuruntu yapmama derecesi denebilir. Oktan sayısının artması yakıtın vuruntuya karşı mukavemetini de arttırır. Oktan sayısı, benzin motorlarında kullanılan benzinler için en önemli özelliklerden biridir.

Bazı araçlarda birden fazla motor seçeneği kullanılabilmektedir. Yani aynı araçta Euro 2, 3, 4 ya da 5 emisyon değerlerini karşılayan güç üniteleri görev yapabilmektedir. Bundan dolayı sorunuzda belirtildiği üzere bazı motor ya da motorlar 91, 95 ve 98 araştırma oktan sayısına sahip (RON) benzinle çalıştırılabilir. Bu gibi açıklamaların yazıldığı araçlar için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Genellikle bu gibi durumlarda normal sürüş için 95 RON’li benzin kullanılabilir. Ancak araçta yeni yenil bir güç ünitesi varsa, optimum performans ve minimum yakıt tüketimi için 98 RON’li benzin kullanmanızı tavsiye ederim.

Aracınızı +38 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda kullanırken, en iyi performans ve yakıt ekonomisi için mümkün olan en yüksek oktanlı yakıt kullanılması ayrıca önem arz eden bir konudur.

Bu tür soruların tam aydınlatılması için ilgili aracın kullanıcı el kitabının ilgili bölümü (yani “yakıtlar”bölümü) ya da bölümlerini dikkatle okumak gerekir. Çünkü hangi motor tanımı ve uzantısı için hangi yakıtların tavsiye edildiği burada yazılıdır.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir