3 noktalı emniyet kemeri 50 yaşında

İnsan ve otomobili birarada tutan kemer, kaza anında yolcuların hareketini engellemekte ve otomobilde yolcuları yerinde tutarak, kabin içinde savrulması veya daha karmaşık kaza senaryolarında araç dışına fırlama riskini yok etmekte. 50. yılını kutlayan 3 noktalı emniyet kemeri, halen otomobilin en önemli güvenlik unsuru olarak biliniyor ve kemer kullanımı, trafik kazalarında ölüm veya ağır yaralanma riskini neredeyse yüzde 50 azaltıyor.
Volvo mühendisi Nils Bohlin, üç noktalı emniyet kemerini bugünkü tasarımına ulaştıran kişi olarak tarihe geçmiş durumda. Bohlin, bu buluşunu 1950li yılların sonlarına doğru gerçekleştirmiş ve 13 Ağustos 1959da, dünyanın ilk standart 3 nokta emniyet kemerli otomobili olan Volvo PV544, İsveçin Kristianstad şehrindeki bayiye teslim edilmiş. Volvo, bu yeni buluşu için “açık patent“diye bilinen ve isteyen herkesin tasarımını ücretsiz kullanabileceği bir şekilde patent alarak, diğer otomobil üreticilerinin de yaygın olarak bu sistemi kullanabilmesinin önünü açmış.
1930larda, Amerikalı doktorların baskısıyla görülmeye başlayan “otomobillerde emniyet kemeri” uygulaması, o yıllarda pek etkin koruma sağlamıyordu. Nitekim iki noktalı kucak tipi kemer en yaygın çözümdü ve yeterli değildi. 3 noktalı emniyet kemerinin farklı biçimleri kullanılsa da, bu kemerler yüksek hızlarda pek etkin olamıyordu. Nils Bohlinin üç noktalı tasarımındaysa sistem bir kucak kemeri ve diyagonal vücut kemerinden oluşmaktaydı. Kemer kayışları koltuk yanında aşağıya tutturularak kemerin ucu yere bakacak şekilde bir V çizmekteydi. Bu sayede kemerin pozisyonu bozulmamakta ve yük altındayken de kıpırdamamaktaydı. Bugün, aynı prensip halen geçerliliğini koruyor.
 

Kaynak: Bazılarımız pek takmasa da, emniyet kemeri 50 yaşında!”, Milliyet Internet Sitesi,9.10.2009.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir