2008 model otomatik şanzımanlı Hyundai Accent Era 1.4 hangi LPG sistemi taktırmalıyım?

2008 model otomatik şanzımanlı Hyundai Accent Era 1.4 hangi LPG sistemi taktırmalıyım? LPG’li araç daha mı fazla yakıt tüketir. Ayrıca dönüşüm sonrası performansta bir sorun yaşar mıyım? Bilgilendirirseniz memnun olurum.
Değerli Okuyucum,
Türk tüketicisinin son zamanlardaki ekonomik otomobil kullanımındaki yaygın düşüncesi, dizel motor seçeneği bulunmayan modellerin benzinlisini alıp kısa sürede aracın LPG dönüşümünü gerçekleştirmek yönünde. Hyundai ise, dizel seçeneği olmasına rağmen, Accent Era 1.4 için sunduğu LPG seçeneği ile hem daha çevreci hem de tüketicinin cebini daha az yoran bir alternatifi alıcılarına sundu. Hyundai, LPG’li Accent Era için 5 yıl – 100.000 km (hangisi önce dolarsa) garanti sunarak güvenli ve verimli LPG kullanımı konusuna el atmış durumda.
2009 model LPG’li Hyundai Accent Era 1.4 Select otomatik şanzımanlı aracın 2009 yılında otohaber dergisi tarafından yapılan testinden bazı sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.
Motor, benzinle veya LPG’li çalıştığında gürültü seviyesinde kaydedilir bir değişim oluyor. LPG çalışma durumunda Accent Era’nın daha sessiz olduğu tespit edildi. Ayrıca LPG’li çalışma modunun otomatik şanzımanla olan uyumu, benzin ya da dizelden çok da farklı değil. Accent Era’nın LPG’li kullanımdaki ortalama yakıt tüketimi, benzinle karşılaştırıldığında yüksek. Bu durum gayet normal. Çünkü hacimsel olarak benzinin enerji yoğunluğu LPG’den daha yüksek. Ortalama 7.0 l/100 km’lik benzin tüketimiyle Accent Era, LPG’li kullanımda 8.8 l/100 km ortalama tüketime ulaştı. Aradaki yaklaşık yüzde 20’lik tüketim farkı ilk başta çok gibi görünebilir. Ama LPG’nin pompa fiyatı (27.12.2010) 1.94 TL iken 95 oktan benzinin 3.68 TL’dir. Test verilerinden 100 km’de LPG’li kullanım yaklaşık yüzde 31 ekonomiklik sağlar. Özellikle uzun kilometre yol yapan araçlarda bu fark iyice artacaktır.
Sözün özü: Benzin ve dizele göre daha ucuz alternatif olan LPG’nin fiyatı, ülkemizde bu yakıtın otomobillerde kullanımının yaygınlaşmasına sebep oluyor. LPG’nin verimli ve performanslı bir şekilde kullanılması için araçların periyodik bakımlarının yetkili servislerde yaptırılması çok önemli. Bu sayede LPG’li araçlar güvenli bir şekilde yaygınlaşabilir. Araçlarda LPG kullanımın nasıl doğru ve verimli olabileceğinin en canlı örneklerinden biri hiç şüphesiz Hyundai Accent Era. Araca taktırılacak sistemin, Hyundai ile anlaşmalı olan BRC markası olması daha mantıklı. Çünkü şu anda garantisi devam eden aracın garantisini korumanın en iyi yöntemi budur. Gelelim performansa. Hacimsel olarak benzinin enerji yoğunluğu 31,2 MJ/l iken, LPG’nin ki ise 24,2 MJ/l’dir. Bu durum aynı motor için aynı sıkıştırma oranında benzinli motorun LPG’li motordan daha fazla güç üretmesi anlamına gelir. LPG’li motorun benzinli bir motorla aynı performansı sağlamasının yöntemi göreceli olarak daha fazla LPG tüketmesidir. LPG’ye dönüştürülmüş araçlarda performanstan bir miktar ödün verilmektedir ve supaplar benzinli kullanıma göre biraz daha kuru çalışmaktadır. Ancak motorun ekonomik ömrü açısından olaya yaklaşıldığında çok ciddi bir problem oluşturacağını düşünmüyorum.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir