2008 model Nissan Note dCi ve Ford Fusion 1.4 TDCi modellerinin karşılaştırılması

Değerli Okuyucum,
Nissan’ın küçük sınıf MPV’ler arasında yer alan eğlenceli ve sıra dışı otomobili olan Note piyasaya sunulduğu 2006 yılından beri büyük beğeni kazandı. Visia ve Tekna versiyonlarından oluşan yeni Nissan Note dizelde; 1.5 lt dCi dizel motor ve manual şanzıman kullanılmaktadır. Nissan’ın Renault ile yaptığı evliliğin en başarılı meyvelerinden biri olan Note, 4 metre uzunluğa ve 1,5 metre yüksekliğe sahip. Micra kadar neşeli olmasa da cana yakın yüz hatlarına sahip Note karoseri, daha keskin kenarlara sahip. İşlevsellik, Note’nin üretiminde kimsenin aklından çıkmamış gibi. Otomobilin her köşesi farklı bir kullanım fikriyle şekillenmiş. İç mekan bu durumun en iyi vurgulandığı alan. Malzemeleri, altyapısını aldığı Micra’yı çağrıştırmasına rağmen, ondan çok daha ciddi bir havaya sahip. Renault’dan alınan dizel motorun yüksek tutumluluk kapasitesi, günümüz ihtiyaçlarını çok iyi karşılıyor. Ara hızlanmalarda, hazır tutulan yüksek tork verisiyle sürücüsünü rahat ettiren motor, en büyük faydasını cüzdanlarda hissettiriyor. Otohaber tarafından yapılan testlerde 100 km’deki 5,6 litre’lik tüketim değeri gerçekten çok başarılı. Note’nin başarılı olduğu bir diğer konuysa yol konforu. Aslında sınıfının en sessizi olmaktan uzak bir otomobil olan Note, yine de rahatsızlık oluşturmuyor. Sessiz çalışan süspansiyon sistemi, darbe emişi konusunda hassas. Ayrıca Note’nin virajlarda salınıma girmemesi de güven veriyor. Direksiyon sistemi iyi çalışıyor ve bu, limitine ulaşıldığında sert bir şekilde kopan arka kısmı kontrol etmek adına, sürücüyü rahatlatan bir özellik. Nissan Note’nin segmentindeki pek de iç açıcı olmayan durumu yazımızın başında anlatmıştık. Gerçekten Türkiye’de MPV segmenti henüz gerçek değerini bulamadı. Belki de hala herkes sedan otomobillerle seyahat etmenin en rahatı olduğunu düşünüyor. Ama hayatına renk katmak isteyenler sıkıcı sedanlarla uğraşmak istemiyor. Genç aileler; özellikle tek veya iki çocuklu aileler ve bayanlar için Note çok değişik bir otomobil olabilir. Hem geniş ve ferah iç hacmi hem de esnek yükleme kapasitesi ile dikkat çeken Note’nin fiyatı da makul düzeylerde.
Ford’un Fusion modeli, her ne kadar karakteristik özelliklerini taşımasa da küçük SUV gibi bir görünüme sahip. Ford’un küçük sınıf modellerinde kullandığı platform üzerinde yükselen Fusion, geniş iç hacmi ve fonksiyonelliğiyle MPV sınıfının bir üyesi. Otomobilin tatminkar bir malzeme kalitesi sunan kabini rahat bir yolculuk vaat ediyor. Fiesta’dan ve diğer Fusion modellerinden tanıdık gelen turbo dizel, 68 HP güç ve 160 Nm tork verilerine sahip. Önceliği düşük yakıt tüketimi olan bu ünite doğru vites seçildiği taktirde şehir sokaklarında herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor. 0-100 km/h hızlanmasını 15.6 sn’de tamamlayabilen Fusion, performans beklentisi olanları mutsuz edecektir.  5.8 lt/100 km’lik ortalama tüketim rakamı her ne kadar fabrika verisinden fazla olsa da Fusion’ın amacını ortaya koymaya yetiyor. Tepkili direksiyonu ve rahat vites geçişleriyle karakteristik Ford özelliklerini taşıyan aracın fren performansıysa pek iç açıcı değil. Fusion, özellikle geniş iç mekanı ve rahat kullanım özellikleriyle puan topluyor. 68 HP’lik TDCi motoruyla şehir içinde yeterli, otoyol kullanımlarındaysa çok kısıtlı bir performans sergileyen Fusion, düşük tüketimiyle tutumlu, performansına göre yüksek etiketiyleyse biraz düşündürücü bir seçenek.
Fiyat etiketi rakibinden daha yüksek olan Nissan Note; güç, tork, hızlanma, maksimum hız ve test yakıt tüketimi açısından Fusion’u açık ara geride bırakıyor. Ancak sizin zevkinizi hangi aracın tamamlayacağı sorusuna en doğru yanıt yine sizin tarafınızdan verilebilir. Ondan dolayı size tavsiyem, bu iki aracı farklı yol ve yük koşullarında kullanmanızdır. Sonrası karar. Hayırlar getirsin.

Abdullah Çalışır

1977 yılında Eskişehir de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir de tamamladı. 1996 yılında Eskişehir Anadolu Teknik Lisesi Uçak Motorları bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Otomotiv Anabilim Dalında lisans eğitimine başladı ve 2001 yılında mezun oldu. 2002-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalında ‘Buji Ateşlemeli Motorlarda Sıkıştırma Ve Yanma Periyotlarının Analizi' konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı. Aynı zamanda İzzet Çakan Gemi Makineleri ve Malzemeleri İmalat Ve Pazarlama Ltd. Şti'de Kalite ve İmalat Müdürlüğü, Mercedes-Benz Türk AŞ. ve Volkswagen Otomotiv Yetkili Bayilerinde 2. El Satış Müdürlüğü yaptı. Akademi Marmara Sürücü Kursu'nda Kurucu ve Müdürlük görevi, Marsan Uluslararası Taşımacılık, Otomotiv, Makine Tah. San. Ve Tic. Ltd. Şirketinde Şirket Müdürlüğü görevi yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış olup çeşitli makale çalışmaları bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları sırasında 20 yıldır ailesine ait olan otomotiv firmasında profesyonel olarak her marka araçta 2.El araç piyasa analizi, ekspertizliği ve alım-satım işleri yaptı. Halen ülkemizin en önemli ve değerli otomotiv distribütör markasında eğitim sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babası olan Çalışır İngilizce bilmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir