100 km hızla giden bir araç, 80 km hızla giden araca göre yüzde 30 daha fazla yakıt harcar mı?

31.01.2010 Pazar günü internette bir haber okudum. Haberin başlığı “aracı 80 km hızla sür yakıttan tasarruf et”idi. Bu haberde “İngiliz Ulaştırma Bakanlığının çalışmasına göre saatte 100 km hızla giden bir araç, 80 km hızla giden araca göre yüzde 30 daha fazla yakıt harcıyor”diye yazılmakta idi. Bu doğru mu? İşte sorunun cevabı:
“İngiliz Ulaştırma Bakanlığının çalışmasına göre saatte 100 km/h hızla giden bir araç, 80 km/s hızla giden araca göre yüzde 30 daha fazla yakıt harcıyor” yaklaşımı tamamen motorlarda kullanılan yakıt enjeksiyon ve kontrol stratejisine göre değişir. Ben bu tür açıklamaları ve yaklaşımları genellikle bilimsellikten uzak buluyorum. Daha çok insanların bazı konulara daha iyi odaklanması için taktik amaçlı olabileceğini düşünüyorum. Konunun teknik yönüne bir göz attığımızda ekonomi vitesi (overdrive – hız aşırma) düzenlemesine değinmemiz gerekiyor. Ekonomi vitesi, kısaca düşük yakıt tüketimi sağlayan vites olarak tanımlanmaktadır. Bazı araçların beşinci vitesi (ya da varsa altıncı vitesi) aracın hızını artırmak için değil yakıt tüketimini düşürmek için tasarlanır. Benim yeni nesil birkaç araçla yaptığım sürüş izlenimlerinde bu aralıkta yakıt tüketiminde yaklaşık %5 düzeylerinde bir fark oldu. Şayet üst hız 145 ile 170 km/s arasında olsaydı %20-30 arasında tüketim farkı gözlenebilirdi. Bu tür açıklamaları biraz da gizli bir trafik güvenliği ve emniyeti hazırlamaya yönelik düşünmekte fayda var. Bu tür açıklamaları gizli bir çevrecilik ve güvenli bir sürüş ortamı açısından düşünmekte fayda var.
Konu ile ilgili kavram[lar]:
Elektronik Yakıt Enjeksiyonu: Elektronik yakıt enjeksiyonlu (EFI- Electronic Fuel Injection) motorlarda, yakıtın kontrolü bir dizi sensörden alınan verilere dayalı olarak hassas bir şekilde gerçekleştirilir. Elektronik yakıt enjeksiyonu üç temel alt sisteme ayrılabilir. Bu sistemler; yakıt dağıtım sistemi (fuel delivery system), hava emiş sistemi (air induction system) ve elektronik kumanda sistemidir (electronic control system). Sistemin; tüm motor çalışma koşullarında çok hassas hava/yakıt oranı kontrolü, üstün gaz pedalı tepkileri, iyileştirilmiş emisyon kontrolü ile mükemmel yakıt ekonomisi, motorun iyileştirilmiş soğukta çalışma yeteneği ve daha basit mekanik aksam gibi avantajları vardır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir