Yaz Mevsimi ve Otomobil

Kış mevsiminin olumsuz yol şartlarında yıpranan otomobilinizi, yaz boyunca sorunsuz kullanmak istiyorsanız, baharın kendini yaza bırakmaya başladığı şu günlerde bazı konulara dikkatinizi çekmek isterim.

Yazın sıcağı, tozu, dur-kalklı trafiği aracınızı belirli ölçülerde mutlaka etkileyecektir.

Zorlu kış şartlarında yolların bozulması nedeniyle süspansiyon sistemlerinde ve lastiklerde arıza meydana gelebilmektedir. Bu nedenle otomobillerde amortisörlerin, ağır vasıtalarda körüklerin ve makasların kontrol edilmesinin yanı sıra rot-balans ayarının gözden geçirilmesi yerinde olur.

Yaz aylarına girerken;

bujiler temizlenmeli,

havada daha çok toz olacağından hava filtresi değiştirilmeli ya da daha sık kontrol edilmeli. Aşırı sıcaklarda klimaya ihtiyaç duyulacağından polen filtresi bakımı ya dagerekirse değiştirilmesi göz ardı edilmemeli.

Motor ve diğer aksamların sıvı seviyesi kontrolleri yap[tır]ılmalı,

Yakıt ve yağ filtresi kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmeli,

Elektrikli fanın devreye girme derecesi ve kayışların kontrolü mutlaka yaptırılmalıdır.

Bunlara ilave olarak akü bakımı ile lastiklerin basınçları da ihmal edilmemelidir.

Ayrıca aracınızda yaz ya da dört mevsim lastiklerin takılı olduğunu da kontrol edin.

Özetle: Kış aylarına göre yaz ayları daha rahat olmasına karşın herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için araçların yaz bakımı ihmal edilmemelidir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir