Yağmurda otomobil kullanırken neler yapılmalı?

Yağmur ve ıslak yol yüzeyleri tehlike demektir. Islak bir yolda, asfalt üzerinde lastiklerin yol tutuşu önemli ölçüde azaldığı için her türlü manevra daha zordur. Bu sebeple fren mesafesi daha fazla olup, yol tutuşu daha azdır.

Otomobilin yağmurda kullanılması ile ilgili bazı tavsiyeler:

  • Hızınızı azaltıp, önünüzdeki otomobil ile aranızdaki güvenlik mesafesini daha fazla tutunuz.
  • Yağmurun çok yağması durumunda görüş mesafesi azalır. Bu durumda, gündüz bile olsa, daha kolay görebilmek için kısa farlarınızı yakınız.
  • Su birikintilerinden hızlı geçmeyiniz ve geçerken direksiyonu sıkı tutunuz. Su birikintisinden hızlı geçmeniz, direksiyon hakimiyetini kaybetmenize sebep olabilir (su yastığı oluşması).
  • Görüş problemlerinden kaçınmak için, hava yönlendiricilerin (hava nozullarının) pozisyonlarını camların buğusunu alacak şekilde ayarlayınız.
  • Periyodik olarak silecek lastiklerinin durumunu kontrol ediniz.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir