Test: Renault Megane GT-Line 1.6 Cvt

2008 yılında üçüncü nesli tanıtılan Megane ailesi, 2012 yılında makyajlandı. Geniş bir motor ve şanzıman yelpazesi olan model, ülkemizde bir benzinli ve iki farklı güç çıkışına sahip dizel motor seçenekleriyle satılıyor. Çift kavramalı EDC otomatik şanzıman yalnızca 110hp güce sahip 1.5 dCi motor ile sunulurken, test konuğumuz olan CVT otomatik şanzıman 1.6 benzinli motor seçeneğiyle alıcı bekliyor. Makyajın ardından Joy, Touch ve GT-Line donanım paketleriyle satışına devam edilen otomobilin navigasyon ve internete bağlanma imkanı veren R-Link sistemi, yalnızca en üst donanım olan GT-Line’da opsiyon olarak sunuluyor.

Tasarım

Renault/Nissan C platformunda üretilen Megane, makyajın ardından daha akıcı ve şık hatlara kavuştu. Çok fazla değişiklik olmasa da özellikle far ve kaput tasarımının değişmesi gayet yerinde bir karar olmuş. GT-Line donanımı ile gelen sportif detaylara sahip tamponlar, 17” jantlar ve tamponda yer alan LED gündüz farları aracı sıradanlıktan kurtararak daha şık görünmesini sağlıyor. Bu durum ne yazık ki Joy ve Touch donanım paketlerinde geçerli değil. Neyse ki test aracımız GT-Line’idi!

İç Mekan-Kullanışlılık

Günümüzde dokunmatik ekranların popülerliği devam ededursun, Megane’ın orta konsolu radyo ve klima butonlarıyla meşgul olmaya devam ediyor. Opsiyon sunulan ancak test aracımızda var olan dokunmatik R-Link sistemi ise kendisine dokunulmasından hoşlanmayan bir kedi misali sürücüsüne uzak kalmayı tercih etmiş! Normalde dijital bilgi ekranının olduğu orta konsolun üst kısmına adapte edilen dokunmatik ekranın fonksiyonları biraz kafa karıştırıyor. Sistem hem radyo kontrollerinden hem de ekran üzerinden ayrı ayrı müdahaleye ihtiyaç duyabiliyor. Ancak en büyük sıkıntı, ekrana emniyet kemeri bağlıyken ulaşabilmek oluyor. Sürüş esnasında ekrana, huzursuz bir kediye dokunmanın verdiği tedirginlikle uzanıyorsunuz ve bu da sürüş güvenliği için iyi değil. Bunun haricinde kullanımı zor bir kontrol butonu bulunmuyor, malzeme kalitesi ise isteneni veriyor. Dış dikiz aynalarının çift açılı olmaması da düzeltilmesi gereken bir unsur. Bu haliyle kör açıya küçük bir otomobil sığdırmak mümkün.

İç mekân ferahlığı konusunda Megane, arka koltuk yolcularına sunduğu diz mesafesi nedeniyle küçük sınıfa aitmiş gibi bir izlenim yaratıyor. Genişlik olarak yeterli olsa da diz mesafesi ve arka camların yukarı doğru yükselen yapısı klostrofobik bir hisse sokabilir. Ön koltuk yolcuları için ise her şey yolunda gidiyor. Megane, ortalama bir bagaj hacmi sunuyor. Arka koltukları yatırarak bu hacmi büyütmek mümkün.

Motor-Şanzıman

Megane’ın motor seçenekleri de yaşlılığını ele veriyor. 1.6 16v motor, turbo veya direkt enjeksiyon teknolojilerine sahip değil. Halefi tanıtıldığında bu motor yerini yüksek ihtimalle şu anda Clio’da kullanılan 1.2 turbo 120hp üniteye bırakacak. Her ne kadar downsizing ürünü olmasa da, 115hp güç ve 156nm tork üreten 1.6 motorun çekişi yeterli. Alt devirlerde rahatına düşkün olan motor, devir yükseldikçe tipik bir atmosferik olduğunu ispatlarcasına canlanmaya başlıyor. Yoğun trafikte rahat bir kullanım sağlayan CVT şanzıman, değişken oranlı olması sebebiyle vites geçişini ortadan kaldırıyor. Tam gaz kalkışlarda önce motor devriyle birlikte hız artmaya başlıyor, sonra motor devri redline’ın hemen önünde sabitleniyor. Bu raddeden sonra motor sabit hızla çalışırken hızınızın artmasını beklemek kalıyor. Araç yeterli bir ivmelenme gösterse bile, motor devrinin sabit tutulması sübjektif olarak çabuk hızlanmadığı izlenimini verebilir. Çünkü hız artarken devir ibresi ve motor sesi sabit kalıyor. Yaptığımız ölçümlerde ortalama 12,4 saniyede statik halden 100km/h hıza ulaştığını gördük. Vites manuel moda alınıp vites değişim komutu verildiğinde aracın yazılımı sanki gerçekten vites değiştiriyormuş gibi bir efekt yaratıyor. Motor devri sabitlenmiyor ve şanzıman da bunun paralelinde çok fazla oran değiştirmemeye çalışıyor. Gaza ne kadar basarsanız basın, otomatik moddaki gibi motor devri redline sınırlarına gelmiyor. Böylece sakin sürüşler yapmanız mümkün oluyor. Motor devri dizginlendiği için yakıt tüketimi ve gürültü de azaltılmış oluyor. Ancak otomatik moda iken gaza biraz fazla basmanız bile ibrenin redline’a çıkmasıyla sonuçlanıyor. Yakıt tüketimi de bunun paralelinde yükseliyor. Test sürüşümüzde ortalama 8,2lt/100km tüketim elde ettik. Daha dikkatli kullanımla bu rakamı aşağı çekmek mümkün.

Konfor-Yol Tutuş

Megane konfor ve yol tutuş dengesini orta sert süspansiyonlarla kurmaya çalışıyor. GT-Line donanımına özgü 17” jantlarına rağmen asla çok sert hissettirmemesi pozitif bir özellik. Ancak 16” jantlarla daha konforlu olacağını kestirmek zor değil. Aracın içeri aldığı motor sesi fazla değil ancak CVT şanzımanın yüksek devir kullanmaya müsait tarzı nedeniyle motor sesi daha fazla göze batıyor. Yol sesi de iç mekana fazla yansımıyor. Konfor konusunda beklentileri karşılayan Megane, yol tutuş konusunda da benzer bir tablo sergiliyor. Hızlı girilen virajlarda yeterli tutunmayı gösteren otomobil, ani yön değişimlerinde kendini ESP’nin merhametli ellerine emanet ediyor! ESP yumuşak müdahalelerle aracı yolda tutmayı başarıyor. Aracın düz gidiş kararlılığı yüksek hızlarda bile başarılı, yönlendirme kabiliyeti de yüksek.

Güvenlik

İlk tanıtıldığı yılda Euro-Ncap testlerinden 5 yıldızla ayrılan Megane, 2014 yılı ortasında yapılan testte 3 yıldız alarak hayal kırıklığı yaşatmıştı. Euro-Ncap test kurumunun sıkılaşan kuralları nedeniyle 5 yıldız almak eskisi kadar kolay olmayacak. Birkaç hafta önce tekrarlanan ikinci testten ise Megane 4 yıldızla ayrıldı. Bir sonraki nesle bu konuda da büyük iş düşüyor!

Görüşmek dileğiyle,

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir