Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi geliyor…

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, elektronik sistemlerle akıllandırılmış yollar için eylem planının hazırlığına başladıklarını bildirdi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin çağdaş, modern ve gelişmiş ülkelerin standardında kara, hava, deniz ve demiryollarına sahip olduğunu belirterek, ”Ancak, kaliteli yolların olması tek başına yeterli değil, kaliteli yolların yanında, elektronik sistemlerle akıllandırılmış yollara ihtiyaç var” dedi.
Yıldırım, 10 yılda 15 bin 200 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirterek, ”Şimdi de yolları daha akıllı hale getirecek çalışmalara başladık. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planını hazırlıklarına başladık” diye konuştu.
Yolların son 10 yılda hızla yenilenerek, Türkiye’nin çağdaş, modern ve gelişmiş ülkelerin standardında kara, hava, deniz ve demiryollarına sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, ancak, kaliteli yolların olmasının tek başına yeterli olmadığını, kaliteli yolların yanında, elektronik sistemlerle akıllandırılmış yollara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
”Yolları daha akıllı hale getirecek çalışmalara başladık” diyen Yıldırım, ancak Türkiye’de birbirinden bağımsız küçük çaplı akıllı sistemlerin kullanıldığını, bu sistemlerin birleştirilmesi ve akıllı ulaşım sistemlerini yöneten bir birliğin oluşturulmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Bakanlığın yanı sıra üniversitelerin, belediyelerin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Ar-Ge faaliyeti yürüten firmaların yer aldığı bir birliğin oluşturulmasının zorunlu olduğunu bildiren Yıldırım, ”Herkesin kendine göre yaptığı akıllı sistemlerin boşuna masraf olduğunu, birbirini tanımayan, birbirinden habersiz sistemlerin yetersizliği görüldü. Şimdi bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu birliği oluşturup sistemi hayata geçirdiğimizde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, belediye ekipleri aynı sistemden faydalanarak, ortak planlamalar yapabilecekler” diye konuştu.
Yolların kalitesi kadar elektronik ve sinyalizasyon sistemlerinin de önemli olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yolların konforunu akıllı sistemlerin artırdığını söyledi.
”Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı”
Devlet ve kent yolu ağına tesis edilmesi düşünülen Akıllı Ulaşım Sistemlerinin nihai şeklini alabilmesi için önce Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planının hazırlanması gerektiğini belirten Yıldırım, eylem planının belirlenmesinde 25-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı’nın önem taşıdığını söyledi.
Akıllı Ulaşım Sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla kurumsal yapılanmanın gerçekleştirildiğini, Karayolları Genel Müdürlüğünde Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı ve ilgili ünitelerin oluşturulduğunu anlatan Yıldırım, ”Oluşturulacak sistemin trafik yönetim sistemi merkezlerine bağlı çalışan, birbiriyle uyumlu entegre bir yapı oluşturması hedeflendi. Trafik yönetimi ve sürücü bilgilendirmeyi esas alan sistemlere ihtiyaç duyuldu. Kurulacak entegre yapı bünyesinde her Karayolları Bölge Müdürlüğünde Trafik Yönetim Sistemi Merkezi olmak üzere toplam 17 bölgesel, merkez ve Genel Müdürlükte bu bölgesel merkezlerin bağlı olduğu Ana Trafik Yönetim Sistemi Merkezi bulunacak” dedi.
Karayolları Bölge Müdürlüklerine kurulacak Trafik Yönetim Sistemi Merkezi binasının projesinin hazırlatılması için geçen yıl başlatılan proje çalışmasının tamamlanma aşamasında olduğunu ifade eden Yıldırım, bu sistemlerin yaygınlaştırılması için karayolu ağına iletişim altyapısı tesis edilmesi ihtiyacının bulunduğunu kaydetti.
Yol, araç ve araç sürücüsünün birbiriyle sürekli etkileşim halinde olduğu bir sistemden söz ettiklerini belirten Yıldırım, sistemin içinde yolların durumunu, kazaları, sensörlerle hava koşulları ve diğer durumları izleyen, kaydeden, ulaşımdaki emisyonları azaltan, yenilenebilir enerji kullanan sistemler, çalışma yapılan yollarda kullanılan sistemleri de içinde barındırdığını söyledi.
Akıllı yol sistemlerinde, kurum veya kuruluşların, birlik kurarak hareket etmeleri gerektiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
”Güvenli ulaşımı hedefleyerek, olay/kaza yönetimi yapan, yol-araç arası bilgi paylaşımını sağlayan, araç-araç arası iletişimi ve araç içi elektronik sistemleri geliştiren, trafiğin tek merkezden yönlendirilebilmesini sağlayan sistem, seyahat edenlere rota, yol üstünde destek ve yol hakkında anlık bilgi sağlanacak. Akıllı yol sistemleriyle ilgili yerli teknolojilerin, yerli ürünlerin kullanılmasını ve gelişmesini istiyoruz. Hatta yerli ürünlere yönelik ve Ar-Ge çalışmaları için bir takım destekler de sağlanacak.”
AA, habertürk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir