Tüvtürk’ten xenon uyarısı

Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan ”xenon far”lara sahip araçların ”ağır kusurlu” kabul edileceği ve muayeneden geçemeyeceği bildirildi.
TÜVTURK İş Geliştirme ve İletişim Direktörü Koray Özcan, yaptığı açıklamada, xenon (gaz deşarjlı) farların daha iyi görebilmek için gün ışığına yakın bir ışık veren aydınlatma sistemi olduğunu söyledi.
Bazı araçların, fabrika çıkışından itibaren bu tür farlara sahip olduğunu anlatan Özcan, bu araçlarda far yükseklik ayarlayıcısı olduğu için muayenede herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağını ifade etti.
Fabrika çıkışlı xenon farlara sahip araçlarda, hareket halindeki sallantıya ya da yüke göre karşı yönden gelen sürücülerin rahatsız olmaması için otomatik çalışan far yükseklik ayarlayıcısının bulunduğunu anlatan Özcan, şöyle konuştu:
”Yükseklik ayarlayıcısı sayesinde araç aşağı yukarı salındıkça ya da yük nedeniyle arka aksının aşağı, ön aksının yukarı doğru yönlenmesi durumunda ışığın devamlı aşağıda tutulması sağlanır. Ancak orijinal olmayan ve daha sonra yedek parça şeklinde alınarak monte edilen xenon farkların takıldığı araçlarda otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmamaktadır. Bu durum, karşı yönden gelen sürücülerin görüşünü engellediği için tehlike oluşturuyor.
Araçların niteliklerinin tespit ve kontrol edilerek trafikte kullanımının uygun olup olmadığına bakılan TÜVTURK Araç Muayene İstasyonlarında bu durum, 15 Ocak tarihine kadar hafif kusur olarak muayene raporuna yansımaktaydı. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından trafik güvenliği açısında tehlike yaratması nedeniyle gerekli değişiklik yapıldı. Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan xenon farlara sahip araçlar ağır kusurlu olarak değerlendirilerek artık muayeneden geçemeyecektir.”
Özcan, araçlarında otomatik far yükseklik ayarlayıcısı olmayan sürücülerin sıkıntı yaşamamak için muayene istasyonlarına gelmeden önce gerekli önlemleri almasını istediklerini kaydetti.

AA, Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir