Traktörde “markalaşma”

 2001 yılında sadece 4 markanın bulunduğu Türk traktör pazarında bugün 38 marka rekabet ediyor.

Yerli traktör üretimi yapan bir firmanın genel müdür yardımcısı İrfan Özdemir yaptığı açıklamada, Türkiye’de traktör pazarının tarım sektörüne paralel olarak büyüdüğünü söyledi.

Türk çiftçisinin bilinçlendiğini ifade eden Özdemir, işini daha iyi yönetmek, maliyetlerini minimize, gelirlerini maksimize etmek için çiftçilerin teknolojiye yatırım yaptığını anlattı.

Özellikle 2001 yılından bu yana tarım sektöründeki gelişmenin traktör pazarında daha net görüldüğünü vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

”Yerli üretimin artması kadar yabancı firmalar ülkedeki tarım sektörü ve traktör pazarındaki canlılığa bakarak Türkiye’ye girdi. 2001 yılında 4 markanın bulunduğu pazarda bugün 38 marka rekabet ediyor. Marka sayısı, ilk olarak 2005 yılında çift haneli rakamlara ulaştı.

Daha sonra hızla arttı ve bu noktalara gelindi. Her firma satışlarını artırmak için mücadele ediyor. Traktör pazarının büyümesine paralel marka sayısı da artıyor. Yerli firma olarak biz, pazarın yüzde 57’sine sahibiz. Bu oranlar, çiftçinin bize duyduğu güvenin sonucudur.”

Fiyatları değişiyor

Özdemir, çiftçiye sunulan ürünün kalitesi ve hizmetin seviyesinin çok önemli olduğunu belirterek, pazarda ürün gamının çok geniş olduğunu, her alanda kullanılabilecek traktörün bulunabildiğini söyledi.

Piyasada Uzak Doğu’dan gelen traktörlerin de olduğunu dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:

”Sebze ve meyveciliğin, tarla bitkileri üretimi ve hayvancılığın ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri ve kapasitelerine göre değişen modeller mevcut. Kabinlisinden hidrolik sistemlilerine kadar geniş ürün gamı var. Fiyatları, 20 binden başlıyor, 400 bin liraya kadar çıkıyor.

Otomotiv sektörüne paralel şekilde traktör de iyi bir yıl geçiriyor. Bu yıl hava koşullarının iyi olması satışları artırdı. Bitkisel üretim ve hayvancılıkta tarımsal hasıla yüksek olunca, çiftçinin geliri artınca traktör satışları arttı. Geçen yıl yüzde 190’a yakın büyümüştü. Şu anda da ilk 6 ayda yüzde 133 büyüdü. Bu çok önemli bir değer. Verimli, kazançlı ve başarılı bir yıl geçiriyoruz.”

Yılın ikinci yarısında bazı ekonomik dalgalanmalar yaşandığını ifade eden Özdemir, ”Dünyadaki gelişmeler, özellikle para piyasasındaki dalgalanmalar, Türkiye’yi etkiliyor. Yavaşlama bekliyoruz ancak geçen yılın üzerinde yıl olacak. Pazardaki büyüme geçen yıla göre yavaşlasa da ciddi oranda artacak” dedi.

Türkiye’deki traktör pazarı çok yaşlı

İrfan Özdemir, Türkiye’de traktör parkının çok yaşlı olduğunu vurgulayarak, 1,4 milyon traktörün bulunduğu ülkede, 25 yaşın üzerindeki araç sayısının 650 bininin üzerinde tahmin edildiğini anlattı.

Bu traktörlerin ekonomik ömrünü doldurduğunu, bakım ve onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:

”Bunlar yenilenirse, çiftçinin giderleri düşer ve daha çevreci traktörler piyasaya girmiş olur. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Sektörün beklentileri var. Projeleri ilgili mercilere ilettik. Böyle gereksinimin herkes farkında. Geçmişte otomotiv sektöründe olduğu gibi verilecek hurda indirimi desteğinin zamanlamasının iyi yapılması gerekiyor.”

AA, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir