Toyota’nın “dünyaya açılan penceresi” Core77 tasarım ödülünü aldı

Toyota Avrupa Kansei Tasarım Bölümü ile Kopenhag Tasarım Enstitüsü  imaj mühendisleri ve tasarımcıları tarafından geliştirilen interaktif “Window to the World-Dünyaya Açılan Pencere” araç konsepti 2012 Core77 Tasarım Ödülü’nü kazandı. “Spekülatif” kategorisinde ödül kazanan bu interaktif tasarım ile yolcular araç pencerelerine dokunarak dış dünya ile bağlantı kurabiliyorlar.

Toyota’nın, yakın gelecekte yolculukları daha da keyifli bir hale getirmek, oyun, keşif ve öğrenme duygusunu tatmin etmek amacıyla araç pencerelerini ara yüz olarak kullanmayı tasarladığı interaktif tasarım ile 2012 yılı Core77 tasarım ödülüne layık görüldü. Toyota  Avrupa’nın duyu ve duyarlık anlamana gelen “Kansei” Tasarım Bölümü mühendisleri ile Kopenhag Tasarım Enstitüsü imaj mühendisleri tarafından geliştirilen ve “Dünyaya Açılan Pencere” adı verilen konsept, yolcuların araç penceresini interaktif bir şekilde kullanmasına olanak tanıyor.

Core77 Spekülatif Tasarım ödülü kazanan konsept aracılığıyla interaktif ara yüze dönüşen pencere yolcular tarafından dokunmatik olarak kullanılıyor. Konsept sayesinde yolculuk sırasında dış dünyadaki objeler yakınlaştırılabiliyor, resim çizilebiliyor, fotoğraf çekilebiliyor, mesafeler hesaplanıp ve bir dilden diğerine tercüme yapılabiliyor. Konseptte ayrıca otomobilin panoramik tavanı da,  gerçek gökyüzünü arka plana yerleştiriyor ve sanal olarak takım yıldızlarını gösteriyor, bunlar hakkında bilgi veriyor.

Core77 Tasarım Ödülleri Jüri Başkanı Bruce Sterling, Toyota’nın tasarım kurgusunun oybirliği ile ödüle layık görüldüğünü belirterek Toyota’nın çok başarılı bir kurumsal tasarım kurgusu gerçekleştirdiğini ve şiirsel bir tasarım ortaya koyduğunu dile getirdi. Bunun diğer otomobil firmalarından farklı olarak sadece satış amacıyla yapılmadığının da açık olduğunu vurguladı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir