Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt; “Yerli oto için teknik olarak sıkıntı yok”

Antalya EXPO Center Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 8. Otomobil, Motosiklet, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı’na (Antalya AUTOSHOW) katılmak üzere Antalya’ya gelen Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada yerli otomobil yapımıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Yerli otomobilin geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyleyen Bozkurt, yerli otomobil üretimi için bazı zemin hazırlıklarının yapılması gerektiğini söyledi. Bozkurt, otomobilin iç pazarda ne kadar satış yapabileceği, maliyetler, teşvikler, kalite bilincinin değerlendirilmesi gerektiğini, iyi bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin otomotivde yan sanayi, kalite bilincinin üst düzeyde olduğunu, işçilik ve maliyete bakıldığında yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu kaydeden Ali Haydar Bozkurt, “Ancak yerli üretim yapmak için çok büyük yatırım gerekiyor. Devlet yerli otomobil projesinin bir ucundan ortak olmalı. Devletin işin içinde olduğunu hissetmek yatırımcıyı cesaretlendirir” dedi.

Bozturk, Türk mühendislerinin uzaya roket gönderebilecek teknik altyapıda olduğunu belirterek, “Otomobil yapımında teknik olarak hiç bir sıkıntı görmüyorum. Yapılamaz değil yapılır, ama ekonomik olması gerekiyor. Fizibilite çalışmasının doğru yapılması gerekiyor. Öncelikle Türk pazarının iç pazarda otomobil satışında 1-1,5 milyon adetlik bir banda gelmesi gerekiyor, bu zemini hazırlamadığınız sürece yerli üretim gerçekçi bir iş değildir” diye konuştu.

Yerli otomobil için teşvik yapılacaksa vergi sisteminin Avrupa vergi sistemi gibi olması gerektiğini ifade eden Bozkurt, “Vergi Avrupa’daki gibi olursa iç pazar satışında 1,5-2 milyon bandına otururuz” dedi.

Yerli otomobilde hangi modellerin üretileceğine de doğru karar vermek gerektiğini belirten Bozkurt, Türkiye’de hafif ticari ve küçük aile arabası üretilebileceğini ifade etti.

Bozkurt, yerli otomobilin isminin ihracatı da göz önüne alınarak uluslararası telaffuz kolaylığı olan bir isim olması gerektiğini söyledi.

AA

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir