İstanbul-Ankara 10 TL

Renault Mais Genel Müdürü Aybar, elektrikli otomobil ile fosil yakıt kullanan otomobiller arasında çok ciddi bir teknoloji farkı bulunduğunu söyledi.

Elektrik motorlu Fluence’in tek şarjla 182-185 kilometre gidebildiğini ancak her 160 kilometrede şarj edilmesinde fayda olduğunu vurgulayan Aybar, şunları kaydetti:
”Kullanım maliyeti yakıtlı otomobile göre oldukça ekonomik. Satın almada ise teşvik var. Avrupa’da 5 bin Avro ile 6 bin Avro arasında değişen katkılar var. Ülkemizde ise bu otomobiller için elektrik motoru 85 kilowat güce kadar olanlara ÖTV indirimi yapılıyor.

Yalnızca yüzde 3 ÖTV uygulanıyor. ÖTV’nin yüzde 37 olduğunu düşünürsek, önemli bir avantaj sağlamaktadır. Yılda yaklaşık 10 bin kilometrenin üzerinde mesafe yaptığınızda araçta ciddi bir ekonomi sağlıyorsunuz. Çünkü elektriğin bedeli ucuz. ,

Bir şarj, pilin kapasitesi 22 kilowat saat civarında olduğu için o kadar elektrik tutuyor. Bunun bugünkü bedeli, gündüz tarifesiyle en fazla 5 TL, gece tarifesiyle 2,5 TL. Bu kadar önemli bir tasarruf sağlıyor. Ayrıca dışarıya bağımlı olduğumuz bir petrol yok. Ülkemizde üretilen elektriği kullanabiliyoruz.”

Caddelere, park yerlerine konulacak küçük parkomat türü ünitelerle de elektrik temininin söz konusu olacağını ifade eden Aybar, ”Sanayi cereyanı varsa 30 dakika içinde hızlı şarj mümkün. İstanbul ya da Kocaeli’den Ankara’ya giderken mola verilerek 30 dakika içinde hızlı şarj edilen otomobil 10 TL’nin daha altında bir maliyetle bu mesafeyi gidecek” diye konuştu.

AA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir