Honda, yeni modellerini Tokyo’da test sürüşüyle basına tanıttı

Japonya’nın önemli otomotiv firmalarından Honda, yeni model otomobillerini Tokyo’da test sürüşüyle basına tanıttı.
Honda’nın Twin Ring Motegi tesislerinde düzenlenen tanıtımda elektrikli ve hibrit otomobiller, çevreci özellikleriyle ve performanslarıyla dikkat çekti.
2020 yılına kadar ürettiği otomobillerin çevreye verdiği zararı yüzde 30 düşürmeyi hedefleyen Honda, sürücünün yapacağı hatalarda uyarılarda bulunacak yeni bir sistem üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
Honda otomobillerinde kullanılan motorlarında tanıtıldığı etkinlikte çeşitli ülkelerden Tokyo’ya gelen basın mensupları, yeni model otomobilleri deneme imkanı buldu.
Hidrojen enerjisiyle çalıştığı için çevreye hiç emisyon bırakmayan ve şu ana kadar dünyada 38 adet satılan FCX Clarity Honda modeli ile tek kişilik konsept arabası Micro Commuter ilgi gördü.
Tanıtımı yapılan araçlar arasında 2012 yılı sonunda Türkiye’de satışa sunulması hedeflenen 1.6 dizel Honda Civic HB de yer aldı. Honda’nın yeni geliştirdiği 120 beygir gücündeki 1.6 dizel motor hafif yapısı ve yüksek verimliliğiyle kullanıcılara yakıt tasarrufu sağlıyor.
Test sürüşlerinin ardından Honda’nın CEO’su Takanobu Ito, MotoGP’ye katılmak üzere tasarlanan yeni yarış motoruyla şov yaptı. Motor kullanmadaki ustalığını gösteren Ito, basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
HONDA’NIN GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KENDİ ELEKTİRİĞİNİ ÜRETEN AKILLI EVİ
Otomobillerin yanı sıra güç sistemlerinin üretimini de yapan Honda, en son tasarladığı güneş enerjisinden kendi elektriğini üreten akıllı evi de ilgi gören projeler arasındaydı.
Çatısının tamamı özel yapım güneş enerjisi panelleriyle kaplı olan akıllı ev, içerisine yerleştirilen güç sistemleri sayesinde elektrik üretebiliyor. Üretilen elektrik, ısınma başta olmak üzere her türlü enerji ihtiyacı için kullanılabiliyor. Evin giriş kısmında bulunan sistem sayesinde Honda’nın elektrikli otomobil ve araçları da şarj edilebiliyor.
Ayrıca, enerji sistemiyle elektronik bağlantısı bulunan otomobiller sayesinde verilen komutlarla evdeki birçok işlemi dışarıdan kumanda etmek de mümkün.
LPG ya da doğalgazla da çalışabilen sistem, deprem olması halinde anında kendisini kapatarak riskleri en aza indiriyor.
Honda’nın yeni geliştirmekte olduğu ve otomobillerin içerisine sığabilen kişisel ulaşım aracı 100 kiloya kadar insanları rahatlıkla taşıyabiliyor. Üzerine oturulan koltuk biçimindeki araç joistik yardımıyla istenilen yöne gidebiliyor, kendi etrafında dönebiliyor. Gelişmiş denge sistemiyle hareket halinde oluşacak riskleri azaltan Uni Cab elektrikle çalışıyor.
Honda’nın 1997’den beri çeşitli organizasyonlarına ev sahipliği yapan Twin Ring Motegi tesisleri içerisinde yer alan müzede, başta otomobiller olmak üzere Honda’nın geçmişten beri ürettiği tüm ürünlerin örneklerini görmek mümkün.

Honda müzesinde birbirinden çeşitli motorların ve otomobillerin yanı sıra, Formula pistlerinde büyük başarılar kazanmış yarış arabaları da yer alıyor.
Müzenin en çok ilgi gören bölümünü ise Honda’nın bugüne kadar ürettiği robot örneklerinin yer aldığı kısım oluşturuyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir