Çocukları hava yastığı yapmayın!

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı: 25 kilogramlık çocuk öne fırlayınca yavru fil ağırlığına ulaşıyor
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi’ne göre, 45 kilometre hızla giden ve bir trafik kazasında çarpma neticesi aniden duran otomobildeki 25 kilogramlık çocuk, öne fırlayınca yavru fil ağırlığına ulaşırken, aldığı darbe de 3. kattan düşmekle eş değer oluyor.
EGM ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından ülkenin birçok ilinde ”Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi” toplantıları düzenleniyor.
Bu toplantılarda, emniyet kemeri kullanımı üzerinde yoğun durulurken, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan tanıtım filmlerinde konuya dikkat çekiliyor. Özellikle emniyet kemeri takılmadığı zaman araç içindekilerin başına gelebileceklerin anlatıldığı tanıtım filmine göre, kazaların yüzde 98’i insan davranışlarından kaynaklanıyor.
Saatte 45 kilometre hızla giden bir otomobilin karıştığı trafik kazasının anlatıldığı tanıtım filminde şunlar kaydediliyor:
”45 kilometre hızla hareket eden araç, bir engele çarptığında olağanüstü bir güçle frenlenir. Ortaya çıkan muazzam enerjiye insan kas ve kemik yapısı direnemez. Emniyet kemeri takılı olmayanlar aynı süratle harekete devam ederler. Sürücünün direksiyona çarparak göğsüne aldığı şiddet tam 6 tondur. Arka koltuk güvenli gibi görünür. Böyle bir çarpmada 25 kilogramlık bir çocuğun öne fırlarken ağırlığı yavru bir fil kadardır. Çocuğun aldığı darbe ise 3. kattan düşmekle aynıdır.”
Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, yaptığı açıklamada, ”Emniyet kemeri takılmaması, ağır yaralanma ve ölme riskini artırıyor. Ön koltukta oturanın kucağında çocuk olduğunu görüyoruz. Bunlar oldukça tehlikeli. Kendi çocuğumuzu hava yastığı gibi kullanıyoruz. Sürücülerin ve araç içindeki yolcuların mutlaka emniyet kemeri takmalarını istiyoruz.
AA, habertürk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir