LPG’li araç sahipleri için önemli gelişme

Danıştay, LPG’li araçların periyodik muayeneden önce gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğunu kaldıran genelgeyi hukuka uygun buldu.

Danıştay 15. Dairesi, LPG’li araçların periyodik muayeneden önce gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğunu kaldıran genelgenin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.
Makina Mühendisleri Odası, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün 19 Aralık 2011 tarihli “Araç Muayene İstasyonları” konulu genelgesinin, “Araç Muayene İşlemlerine İlişkin Hususlar” başlıklı 5. maddesinin 7. bendinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.
Danıştay 15. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini oybirliğiyle reddetti.
Dairenin kararında, 28 Kasım 2008 tarihli Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte, LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı yapılan araçların trafiğe tescil edilebilmesi için Makine Mühendisleri Odasından veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversitelerden, aracın montajının projesine uygun yapıldığına dair “Montaj Tespit Raporu” ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu”nun alınmasının gerekli olduğunun düzenlendiği hatırlatıldı.
“Araç Muayene İstasyonları” konulu 19 Aralık 2011 tarihli genelgenin “Araç Muayene İşlemlerine İlişkin Hususlar” başlıklı 5. maddesinin 7. bendinde, periyodik muayene öncesinde gaz sızdırmazlık raporu alınması zorunluluğununun kaldırıldığı belirtildi.
“Düzenleme kamu yararına aykırı değil”
Kararda, genelgeyle periyodik muayenelerde sızdırmazlık raporu alınmasının bir ön şart olmaktan çıkartıldığı ancak bu değişikliğin sızdırmazlık kontrolünü ortadan kaldırmadığı bildirilerek, yetkilendirilmiş muayene istasyonlarınca verilen belgelerin de sızdırmazlık raporu ile eşdeğer olmasına imkan verildiği vurgulandı.

(AA)

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir