Yolların ayrıcalıkları “çakar”lı araçlar!

Yoğun trafikte ilerliyorsunuz. Arkanıza kırmızı ve mavi çakar lambaları olan sivil plakalı bir otomobil yanaşıyor, sizden yol istiyor. Ya da siz sıkışık trafikte adım adım ilerlerken, çakar lamba takmış lüks bir araç emniyet şeridinden son sürat geçip gidiyor. Polise ait sandığınız aracın sürücüsü, 30 ile 60 TL arasında satılan çakar lambalardan taktırıp trafikten kurtulma yolunu seçmiş biri olabilir. Polise sıkça giden şikâyetlerden biri de sahte çakar lambalı lüks araçların emniyet şeridini kullanması. İstanbul polisi ayda ortalama 20 sürücüye, Karayolları Trafik Kanunu’nun 26’ncı maddesi gereğince 66 TL para cezası kesiyor. Sürücü, çakar lambaları orada sökmek zorunda. Yoksa otomobili çekiciyle otoparka götürülüyor.
30-60 TL arasında
Kırmızı ve mavi çakar lambalar, sürücülerin trafikten kurtulma yollarından biri haline geldi. Bu lambaları takan sivil araçlar, emniyet şeridine giriyor, vatandaşlardan yol istiyor. Yol vermeyenlerle sözlü tartışmalara bile giriyor. İstanbul’un trafik çilesini çekmek istemeyen uyanık sürücüler, 30-60 TL arasında değişen fiyatlarla satılan çakar lambaları alarak, aracın ön kısmına monte ettiriyor. Çoğu zaman polis zannedilen bu sürücüler, vatandaşlardan yol alarak kısa sürede gitmek istedikleri yere varabiliyor.
Lambalar korunan araçlar için
Çakar ve tepe lambalarıyla ilgili bilgi veren üst düzey bir emniyet yetkilisi, “Koruma ve korunan araçlar bu lambaları kullanabilir. Ancak kullanılacağına da oradaki polis karar verecek. Gereksiz yere trafik kurallarını ihlal etmesi için o yetki verilmiyor. Trafik olan bir yerde, eğer korunan araç için risk varsa kullanılabilir. Ancak bir yere yetişmek için yapılıyorsa bu yanlış” dedi.
Sürülmekten korkuyoruz
Bir trafik polisinin söyledikleri ise çok dikkat çekici. İsmini vermeyen polis memuru, “Aslına bakılırsa trafik polisleri bu konuda sürülmekten korkuyor. Çakar lamba olan bir araca ceza kesiyor. Eğer ceza kestiği otomobil bir işadamına aitse, sonu kötü olur diye düşünüyor. Bunun da aşılması gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: İsmail Aktaş’ın 27 Ağustos 2011 tarihinde Hurriyet.com.tr web sitesindeki “Yolların ‘çakar’ları” haberinden derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir