Yerli girişimci güneş enerjisiyle çalışan bisiklet yaptı…

Burdur’da güneş enerjisi sistemleriyle uğraşan elektronik teknisyeni, elektrikle çalışan bisikleti modifiye ederek güneş enerjisiyle çalışır hale getirdi.
Elektronik teknisyeni Hüseyin Kayacan (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisi teknolojisine ilgi duyduğu için bu alanda çeşitli araştırmalar yaptığını söyledi.
Güneş enerjisi teknolojisinin yüksek maliyet nedeniyle eskiden çok fazla tercih edilmediğini ancak son dönemlerde kullanımının arttığını ifade eden Kayacan, kendisinin ”Yeşil enerji temiz enerji, hem çevreci hem tasarruflu” sloganıyla elektrikle çalışan bisikletini güneş enerjisiyle çalışır hale getirmek için çalışma başlattığını kaydetti.
Kayacan, ”Elektrik sistemini hiç bozmadık, sisteme ilave olarak güneş paneli taktık ve elektrik üretimi sistemini kurduk. Bisiklete prizden değil güneş panelinden elde ettiğimiz elektriği şarj ettik ve bu şekilde çalıştırdık” dedi.
Bisikletin kullanma gücünün üzerine yüklenen panelin gücüne göre değiştiğini belirten Kayacan, 2 amperlik kapasiteye göre 1 saat şarjla 1 kilometre gidebildiklerini, kapasitesi arttığı takdirde bisikleti kullanım süresinin de artacağını kaydetti.
Elektrikli bisikletini güneş olduğunda güneş enerjisiyle kullandığına işaret eden Kayacan, bisiklet hareket halindeyken de şarj olabildiğini, böylelikle yolda kalmadığını söyledi.
Bulutlu ve yağmurlu havalarda sistemin verimliliğinin düştüğünü kaydeden Kayacan, böyle durumlarda da elektriği devreye soktuklarını bildirdi.
Güneş enerjili bisikletine halk dilinde ücretsiz anlamında kullanılan ”meccani” ismini veren Kayacan, ”Elektrik masrafı olmadan bisikleti çalıştırabiliyorum ve istediğim yere gidiyorum. Amacım elektrikli bisikletin güneş enerjisiyle çalışabildiğini göstermekti, amacıma ulaştım” diye konuştu.
Yaklaşık 10 yıldır güneş enerjisi sistemleriyle ilgili çalışmalar yaptığını, bu çalışmalara devam edeceğini ifade eden Kayacan, asıl amacının çift çekerli bir motor sistemiyle şehir içinde kullanılabilecek iki kişilik, kabinli ve üç tekerlekli otomobil yapmak olduğunu kaydetti.
AA, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir