Yeni Volvo FH Serisi ile üstün yol tutuş

Volvo Kamyon, yeni lanse ettiği FH serisini geliştirirken kamyonun yol tutuşuna ve yolda vereceği tepkilere büyük özen gösterdi. Hem ön hem de arka süspansiyon sistemlerinin optimize edilmesi, arttırılmış boşta gitme dengesi ve daha iyi kabin süspansiyonu gibi özelliklerin tümü, yeni Volvo FH’ın üstün bir sürüş ve yol tutuş sunmasını sağlıyor. Bağımsız ön süspansiyon ise yeni FH’ı daha da üstün kılıyor.

Dünya’da bir ilk – Bağımsız ön süspansiyon

Yeni Volvo FH serisi, aynı zamanda dünyanın bağımsız ön süspansiyonlu (IFS) ilk ağır çekicisi. IFS’nin yanı sıra kremayer ve pinyonlu direksiyon ile FH çekici, sürüş ve yol tutuş üzerinde çok büyük bir etkisi olan iki yeni özelliğe sahip.

Volvo Kamyon Ürün Yöneticisi Martin Palming konuya ilişkin olarak; “IFS ön tekerleklerin ayrı birer süspansiyonu olması ve böylece bir tekerleğin hareketlerinin diğerini etkilememesi anlamına geliyor. Sonuç olarak yolda daha istikrarlı ve dengeli bir sürüştür sağlanıyor” diyor.

Bağımsız ön süspansiyon, binek araçlarda uzun zamandır, otobüslerde ise bir süredir kullanılıyor. IFS, hem konforu hem de dengeyi arttırıyor. Bu sistemin ardında yatan teknolojiyi youtube’da yer alan videoda izleyebilirsiniz: youtube.com/VolvoTrucks

Daha fazla hassasiyet

Şasi ve kabinde yapılan iyileştirmeler, aynı zamanda yeni Volvo FH’ın yönlendirme dengesinin de daha iyi olduğu anlamına geliyor. Devrilmeyi önleme ve yönlendirme dengesi kombinasyonu sürücüye daha gelişmiş bir hassasiyet ve kontrol hissi sağlayarak sürüşü kolaylaştırıyor. Stefan Axelsson açıklamasında, “Yeni FH, yolda dengeli ve öngörülebilir bir sürüş sunuyor. Ayrıca direksiyon hakimiyetini mükemmelleştirmeyi de başardık” diyor.

Yönlendirme ve devrilmeyi önleme dengesinin, sürücü üzerinde doğrudan ve nakliyecinin kârlılığı üzerinde dolaylı bir etkisi bulunuyor. Stefan Axelsson bu konuyla ilgili olarak;

“Kamyonun geliştirilmiş özellikleri, sürücünün daha az yorulmasını ve böylece aracı daha rahat sürmesini sağlıyor. İşine odaklanabilen bir sürücü, aracını daha güvenli kullanıyor ve ister araç sürmek, ister rotanın sonunda müşteriyle buluşmak olsun, her işte daha başarılı oluyor” diyor.

Daha hassas yol tutuş

Kremayer ve pinyonlu direksiyon da binek araç sektöründen örnek alınan teknolojidir.  Dişlilerle donatılmış bir direksiyon şaftı, direksiyon simidi hareketlerinin tekerleklere geleneksel bir direksiyon dişlisine kıyasla daha doğrudan iletilmesini sağlıyor. Bu da sürücüye daha hassas bir yol tutuş hissi olarak yansıyor. Bu iki yeni özelliğin bir arada oluşu yeni Volvo FH’a benzersiz sürüş ve yol tutuş özellikleri kazandırıyor.

Martin Palming, başlangıçta soldan direksiyonlu kamyonlarda kullanılacak olan yeni teknoloji hakkında “Volvo FH, hem yönlendirme dengesi hem de sürüş ve virajlarda yol tutuş açısından standartları belirliyor. Tamamen dolu bir katarı bu kadar büyük bir hassasiyet ve güvenlikle sürebilmek tek kelimeyle olağanüstü bir his. Aracı rotasında tutmak için herhangi bir ekstra direksiyon hareketi yapmak gerekmeksizin yeni FH çekici, gerçekten etkileyici bir hassasiyetle virajlarda sizin belirlediğiniz çizgiyi izliyor” diyor.

Geçtiğimiz aylarda lansmanı yapılan Yeni Volvo FH, Avrupa pazarına 2013 baharında girecek.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir