Volkswagen “Yılın Otomobili” ödülünü yeni versiyonlarla kutluyor

Volkswagen, dünyanın en prestijli otomobil ödülü olan ‘Yılın Otomobili’ ödülünü alan efsanevi modeli Golf’ün yeni versiyonlarını Cenevre Motor Show’da sergiliyor.

Bu yıl 83’üncüsü düzenlenen Fuar’da ayrıca, XL1 adı verilen konsept model de dikkat çekiyor.

Volkswagen Golf, Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı öncesinde Car of the Year (CotY) jürisinden en yüksek puanı (414) alarak 2013’ün En İyi Otomobili seçilen Golf, Cenevre Motor Show’da yeni versiyonlarıyla gövde gösterisi yapıyor.

Daha önce de bu ödüle layık görülen Golf Fuar’da GTI, GTD ve Variant versiyonlarıyla otomobil severleri bekliyor.

Golf GTI ilk kez iki farklı güç seviyesinde sunuluyor

Efsane model Golf’ün yedinci neslinin GTI versiyonu, Cenevre Fuarı’nda ilk kez iki farklı güç seviyesine sahip versiyonla sergileniyor. 220 PS maksimum güce sahip versiyonun yanında, ‘Performans Paketi’yle 230 PS maksimum güce sahip versiyon da Fuar’da yerini alıyor.

Her iki versiyonda da alışıla gelmiş Volkswagen TSI teknolojilerini barındıran 2.0 lt TSI motor görev yapıyor. Start/Stop sisteminin yer aldığı her iki güç seviyesi de şimdiden EU6 normlarını karşılayabiliyor. 6 ileri manuel şanzımanla kombine edildiğinde, bir önceki nesle göre yüzde 18 oranında daha tasarruflu olan her iki versiyon da 100km’de ortalama 6,0 lt’lik bir tüketim değerine ve 140 g/km CO2 emisyonuna sahip. Fuarda sergilenen Standart Golf GTI, 220 PS’lik bir güç üretirken 350 Nm tork sağlarken, GTI Performance Paket ise 230 PS güce ve 350 Nm tork değerine sahip. Her iki versiyonun tork değerleri, bir önceki nesil Golf R’ın tork değerine eşit. Standart GTI, 0’dan 100km/s hıza 6,6 sn’de ulaşırken, GTI Performance Paket bu hıza 6,5 saniyede çıkabiliyor.

Sportif görünüm dizelin verimliliğiyle buluşuyor: Golf GTD

Volkswagen’in Cenevre’de sergileyeceği bir başka Golf ise, GTI versiyon gibi bir performans serisi; Golf GTD. Kaputun altında yer alan 2.0 lt dört silindirli common-rail turbo motor Golf GTD’nin kardeşi gibi 220 PS güce ve 350 Nm tork değerine ulaşmasını sağlıyor. Hareketsiz halden 100km/s hıza 8,1 sn’de ulaşan Golf GTD, kilometre başına sadece 145 gram CO2 emisyonu değeriyle de etkileyici.

Geniş aileler için Golf Variant

Cenevre Fuarı, tam anlamıyla bir Golf geçidi; Golf Variant, Fuar’da sergilenecek bir diğer Golf… Bir önceki nesle göre daha dinamik bir kimliğe sahip Golf Variant’ın 605 litrelik bagaj hacmi, arka koltukların kapanmasıyla 1.565 litrelik alana sahip oluyor.

Hibrid teknolojisinde gelinen nokta : XL1

Volkswagen’in Cenevre’de sergileyeceği konsept model XL1, tasarımı ve aerodinamik yapısıyla dikkat çekiyor. Önden arkaya doğru azalan araç genişliğiyle bir yunus balığını andıran XL1, bu tasarımıyla hava sürtünmesini en aza indiriyor. Ayrıca, tam olarak kapatılmış arka tekerlek davlumbazları, bu bölgede oluşabilecek türbülansları önlerken, konvansiyonel kapı aynalarının yerini alan yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde de gereksiz sürtünme alanları azaltılmış. Aracın ön kısmında, altta bulunan havalandırma ızgarası, Hybrid aksamın üyesi olan TDI motorun ve bataryaların soğutulması için gerekli hava girişini sağlıyor.

Tam anlamıyla bir “Plug-in hybrid” otomobil olan XL1, bir commonrail TDI motoru, bir elektrik motorunu ve 7 ileri çift kavramalı şanzıman DSG’yi birleştiriyor. 0,8 lt hacimli TDI motor 48 PS gücüne sahip. Elektrik motoru, bu elektrik motorunun kavraması ile birlikte DSG şanzıman ve TDI motorun arasında yer alıyor. Güç, Lithium-ion bataryalardan sağlanıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir