Vatandaş yerli otomobili istiyor ve bekliyor

Barem Research, vatandaşların “Made in Turkey” otomobile bakış açısını da ortaya koyan bir anketi sonuçlandırdı.

Ankete katılanlardan yüzde 70’i yerli otomobili satın alabileceğini belirtti, bu otomobilin benzerleriyle aynı kalitede, ancak daha ucuz fiyatlı olmasını tercih ettiğini bildirdi.
Otomotiv endüstrisinin tüm bileşenlerinin yerli otomobil çalışmaları yaptığı bugünlerde araştırma şirketi Barem Research tüketicinin nabzını tuttu. Tüketicinin yerli otomobil markası ile ilgili beklentilerini yaptığı anketle sorgulayan Barem Research, vatandaşın “Made in Turkey” otomobile bakış açısını da ortaya koydu.
Otomobil satışlarının en yüksek olduğu 6 ilde, ekim ayında gerçekleştirilen ankette, önümüzdeki 3 yıl içinde otomobil satın almayı planlayan 330 kişi ile görüşüldü. Ankete katılanların yüzde 12.5’ini kadınlar oluşturdu, yüzde 44’ü 35-44 yaş grubu, yüzde 35’i 18-34 yaş grubundan oluştu.
Ankete katılanlardan yüzde 70’i yerli otomobili satın alabileceğini söyledi ayrıca, bu otomobilin benzerleriyle aynı kalitede, ancak daha ucuz fiyatlı olması gerektiğini kaydetti. Ankete katılan tüketiciler kaliteli, özellikli ve ekonomik bir otomobili tercih edeceklerine işaret etti. Bu kişilerin yarıya yakın bölümü ise bir yıl içinde otomobil satın almayı planladığını belirtti.

3 Kişiden İkisi Yerli Otomobil Alacak

Ankete katılanların yüzde 58’inin “yerli otomobil” projesinden haberdar olduğu ortaya çıktı. Bu oran cinsiyet ve yaş grupları açısından benzer, ancak iller bazında farklılık gösterdi. Yerli otomobil projesini bilenlerin oranı en yüksek, yüzde 69 ile İstanbul’da oldu. Ankete katılanların yüzde 56’sı yerli markalı otomobilin yalnızca Türkiye’de satılacağını savundu. Komşu ülkelerde de satılır diyenler ise yüzde 26’da kalırken, yüzde 18’lik grup da yerli markalı otomobil tüm dünyaya satılabileceğini belirtti. Üç kişiden ikisi yerli markalı otomobilin fiyatının yabancı benzerlerinden daha ucuz olacağını düşünürken, yüzde 3’lük bir grup ise daha pahalı bir fiyat beklediği ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 53’ü yerli markalı bir otomobilden yabancı benzerleriyle aynı kalite olmasını beklerken, yüzde 58 gibi bir başka grubunda aynı ürün özelliklerinin yer almasını istediği görüldü.
Ayrıca ankette görüşülen her 3 kişiden ikisinin yerli otomobili alabileceğini belirtmesi dikkat çekti.

ANKA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir