TURKAR ABD’ye açılıyor

Hisarlar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker AA muhabirine, uzun süredir Avrupa’nın önde gelen iş makineleri firmaları için makine eleman ve komponentleri ihraç ettiklerini, iç piyasaya yönelik de traktör ve iş makineleri kabinleri, tarım makine ve aletleri ile spor aletleri ürettiklerini söyledi.
Tesislerde son 3 yıldan bu yana gerçekleştirdikleri ar-ge çalışmaları sonucunda tamamıyla özgün tasarımlara dayalı N1G kategorisinde Türkiye’nin ilk 4×4 çok amaçlı hafif mini kamyoneti TURKAR’ın üretimlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Türker, şöyle konuştu:
“Haziran ayında ABD’li savunma şirketi JWF Defense Systems ile ‘TURKAR’ı geliştirmek için anlaşma imzaladık. JWF savunma şirketi, 4×4 hafif arazi kamyonu TURKAR için zırh geliştirecek. İki şirket bu aracı uluslararası piyasada pazarlayacak ve ayrıca TURKAR’ın askeri kullanım amaçlı versiyonunu geliştirecek. TURKAR bu yıl sonunda ABD pazarına girmiş olacak. Biz bu projeye global pazara açılmak niyetiyle başladık.
Bu hedeflerimiz adım adım yerine geliyor. ABD ile görüşmelerimiz 1 yıl önce başlamıştı. Ekim ayında ABD’deki işbirliği yapacağımız firmayla anlaşmaya imza atacağız. Biz ABD’deki şirketle global pazara, pazarlama işbirliğiyle açılıyoruz. Teknoloji yine bizim. Sadece pazarlama yönüyle ABD ile işbirliği yapıyoruz. Kısa değil uzun dönemli olacak bu işbirliği. 55-60 milyon dolarlık bir işbirliği yapıyoruz. TURKAR’a zırhlama sistemi yapılarak global pazara sunulacak.”
Arap Baharını Yaşayacağız
Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Arap Baharı”nı yaşayan ülkeleri ziyareti kapsamında bir grup iş adamıyla birlikte geçen hafta Mısır’a gittiklerini anımsatarak, burada başarılı ikili görüşmeler yaptıklarını, görüşmeler sonucunda da bir firma ile temas kurduklarını kaydetti.
Mısır’lı firmanın 15 gün içinde Türkiye’ye gelerek fabrikada incelemelerde bulunacağını ifade eden Türker, Arap ve Afrika ülkelerinin ciddi firmalarıyla da görüşmelerin sürdüğünü, gezinin sanayicilere “Arap Baharı” yaşatacağını düşündüğünü bildirdi.
TURKAR’ın Ambulans Konsepti Hazır
TURKAR’ın tam fonksiyonlu üst yapılarıyla işe yaradığına da değinen Türker, aracın normal, klasik bir kamyonet olmadığını, şehir içinde mal taşımak için yapılmadığını bildirdi.
Türker, şunları söyledi:
“TURKAR tamamen üstyapılı bir araç. TURKAR’ın ambulans modelini tamamladık. Dağlık, kırsal kesim ambulansı hazırladık. Her yıl kış aylarında görüyoruz, kar yağdığı zaman ulaşım duruyor. Bazen kırsal kesimlerde insanlar atlarla ya da kızaklar üstünde hastaneye yetiştirilmeye çalışılıyor. Son zamanlarda büyük gelişmeler var, ancak bu gelişmelere bizim de katkımız olsun istedik ve zor yolları aşabilecek TURKAR’ın ambulans konseptini hazırladık.”
Sanayicinin Hiçbir Zaman Hayali Bitmez
Türkiye’de yerli üretim konusunda ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini kaydeden Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bu kadarını yaptık. Başka bir yiğit çıkar, devlet de onu destekler yerli motor yapılır. Biz de Iveco yerine yerli motor alırız. TURKAR’ın yüzde 75’i yerli. Motoru da aldığımızda yüzde 100 yerli araca sahip oluruz. Kendi gayretlerimizle çarkı çevirmeye çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar, global pazarda 300 araç satışı hedefimize ulaşmış olacağız. TURKAR’ı dünya markası yapmak istiyoruz. Sanayicinin hayalleri biterse sanayicilik biter. Sanayicinin hiçbir zaman hayali bitmez. Bizim sermayemiz, gerçek hayaller üzerine kuruludur, rüya üzerine değil. TURKAR da bunun bir parçası.”
Türker, ülkede istikrarın çok önemli olduğunu bu olduğu sürece sanayicilerin hayallerine erişebildiğini anlatarak, “Devletin bu istikrarı maksimum düzeyde sağlaması gerekiyor. Ekonominin daha da iyiye gideceğine kesinlikle inanıyorum” diye konuştu.

AA, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir