Trafik kazalarının birçoğu sürüş destek sistemleri ile engellenebilir!

Bosch, geliştirip ürettiği sürüş destek sistemleriyle “sıfır kaza” yolunda önemli adımlar atıyor

9 günlük bayram tatili boyunca toplamda 3 bin 319 kaza gerçekleşti

Geçtiğimizbayram tatilinde resmi rakamlara göre meydana gelen trafik kazalarında 131 kişi hayatını kaybederken 6 718 kişi yaralandı

Birleşmiş Milletler, 2010 ila 2020 yılları arasında trafik kazalarında ölenlerin sayısının dünya çapında 1,3 milyondan 1,9milyona yükseleceğini tahmin ediyor

Yaşanan kazaların bir çoğu sürüş destek sistemleriyle engellenebiliyor. Sürüş destek sistemleri ile sürücüleri önceden uyarabiliyor, hatta sürücü geç kaldığında sistem harekete geçerek sürücü kaynaklı kazaların engellenmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı süresince gerçekleşen trafik kazalarında can ve mal kaybı meydana gelirken ağır bilanço resmi istatistiklere de yansıdı. Uzun bayram tatili boyunca, yurt genelinde meydana gelen 3 bin 319 trafik kazasında 131 kişi hayatını kaybetti,6 bin 738 kişi de yaralandı. Tatil güzergâhlarında gerçekleşen kazalarınsebepleri arasında, aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu sürücülerin ‘direksiyonhâkimiyetini kaybetmesi’ ve ‘araçlarla arkadan ve önden karşılıklı çarpışmalarilk sırada yer aldı. İstatistiklere göre kazaların %90’ı sürücü hatalarındanmeydana geliyor. Bunlar çoğunlukla geçiş üstünlüğü, dönüş hataları, aşırı hız,hatalı mesafe tahminleri vb. Hatalar, sürücülerin kritik durumlarda yanlışkararlar verebilmesinin yanında monoton yol koşullarında sürücünün algı vedikkatinin düşmesinden kaynaklanıyor.

Günümüzde geldiğimizteknolojik düzey aslında oluşan kazaların birçoğunu engelleyecek seviyede. Dünyanınönde gelen otomotiv yan sanayi kuruluşlarından biri olan Bosch, sürüş destek sistemlerinigeliştirmek için aktif şekilde çalışmalarına devam ediyor. Otomasyonu daha daartırılan sürüş fonksiyonlarının her biri, ölümlü trafik kazalarının ortadankaldırılmasını hedefleyen “sıfır kaza”vizyonuna giden yolda önemli kilometre taşı görevi görüyor. Bosch’un dünyanındört bir yanında yaklaşık 5.000 mühendisi bu sistemlerin geliştirilmesindegörev alıyor. Gelecekte Euro NCAP en yüksek notu olan beş yıldızı, sadece sürüşdesteği fonksiyonlarına sahip araçlara verecek; 2014 yılından itibarenaraçların Otonom Acil Fren Sistemi (AEB) ve Şerit Değiştirme Uyarı Sistemi(LDWS); 2016 yılından itibaren ise, elektronik yaya koruma sistemine sahipolması gerekiyor.

Trafik kazaları Türkiye’deher yıl artarak devam ediyor.

Emniyet Genel MüdürlüğüTrafik Hizmetleri Başkanlığı’nın verilerine göre trafik kazalarında son 10yılda %185’lik bir artış gerçekleşmiş durumda. Yine son 10 yılda gerçekleşen 8milyon 801 bin 512 kazada 42 bin 721 kişi hayatını kaybederken 869 bin 761 kişiyaralandı.

Dünyada da durum farklı değil

Birleşmiş Milletler, 2010ila 2020 yılları arasında trafik kazalarında ölenlerin sayısının dünya çapındaneredeyse yüzde 50 artarak 1,3 milyondan 1,9 milyona yükseleceğini tahminediyor. Her yıl 100.000’in üzerinde insan Hindistan yollarında hayatınıkaybediyor ve ne yazık ki bu trendin azalacağına dair herhangi bir işaretgörünmüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, trafik kazalarında hayatınıkaybedenlerin sayısı 2000 yılında 42.000’den 2010 yılında 33.000’e indi. Aynışekilde, kaza analiz verileri ESP sürüş destek sisteminin ortaya çıkmasından buyana Avrupa yollarında ölümlü kaza oranının büyük ölçüde azaldığınıgösteriyor. Avrupa’da, trafik kazalarında hayatınıkaybedenlerin sayısı 2001 yılında 54.000’den 2010 yılında 30.500’e indi.

Bosch sürücü desteğinde dönüm noktaları – uzun bir uzmanlık geleneği

1978: dünyanın ilk ticari olarak uygulanabilir kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS)

1980: dünyanın ilk elektronik hava yastığı kontrol ünitesi

1984: motosikletler için kilitlenme önleyici frensistemi (ABS)

1989: Bosch “Travel Pilot” – Avrupa’nın ilknavigasyon sistemi

1993: ultrason sensörlü park destek sistemi

1995: dünyanın ilk elektronik stabilite programı(ESP®)

2000: radar sensörlü adaptif hız sabitleyici (ACC)

2008: yarı otomatik ultrason sensörlü park destek sistemi

2010: dünyanın ilk ultrason sensörlü kör nokta tespit sistemi

2010: önleyici acil frenleme sistemi

2010: yol işareti tanıma

2010: şeritten ayrılma uyarı sistemleri

2013: elektromekanik fren güçlendiricisi (iBooster)

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir