Toyota Prius, “ADAC Ecotest”ten 5 yıldız alan ilk model oldu

Toyota Prius, Almanya’nın en büyük otomobil kulübü olan ADAC tarafından 2012 yılında geçekleştirilen EcoTest’in zorlaştırılarak yenilenen kriterlerini maksimum başarıyla karşıladı. Değerlendirmeye giren diğer 55 model ile birlikte aynı yeni koşullarda test edilen Toyota Prius, toplamda 90 puanla ödüllendirilen ilk ve tek araç olarak en üst sıraya yerleşti. Prius, 5 yıldız aldığı testin 40 puanını 4,58 lt/100 km’lik üstün yakıt ekonomisiyle alırken, hibrit teknolojisinin sunduğu düşük emisyon değerleriyle de 50 puanlık maksimum puanı elde etti.

ADAC bu yılın Nisan ayında yeni kriterler belirleyerek EcoTest’i daha da zorlaştırdı. ADAC EcoTest kapsamında, yakıt tüketimi ölçüm kriterlerine eklenen WLTP döngüsü (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure Cycle) dikkat çekerken, kriterler Avrupa (New European Driving Cycle (NEDC) ve  ek ADAC testleri (ADAC highway cycle) ile genişletildi.

WLTP ve ADAC testlerinde, bir yenilik olarak yakıt tüketimi klima çalışıyor konumda iken ölçüldü. Buna ek olarak da, “kuyudan tekere” CO2 emisyon değerleri, yani aracın üretiminden ve/veya taşınmasından kaynaklanan CO2 emisyonları da dikkate alındı.

Dünyanın ilk seri üretim tam hibrit aracı olan Prius’un üreticisi Toyota, bugün 4 milyon adedin üzerinde hibrit araç satışıyla lider konumda. Dünyada 18 adet hibrit modelini bulunan Toyota, Avrupa’da da Auris ve Yaris modellerinin hibrit versiyonlarının yanısıra  Prius, Prius+ ve şarj edilebilen elektrikli hibrit Prius Plug-in Hybrid ile pazardaki yerini sağlamlaştırıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir