Toyota Avalon biri hibrid iki üniteyle sevenlerine göz kırpıyor…

Beş kapılı, 5 yolcu kapasiteli ve önden çekişli tahrik ünitesine sahip olan Toyota Avalon’da, iki ünite görev yapıyor. Hibrid modelde, DOCH 16 valfli Atkinson çevrimli sıra tipi 4 silindirli 2.5 litrelik ünite; 156 hp güç ve 156 lb-ft’lik tork üretmektedir. Motor daimi mıknatıslı AC asenkron elektik motoruyla (permanent magnet AC synchronous electric motor) kombine edilmiştir. Elektrik motoru ise 141 hp güç ve 199 lb-ft’lik tork üretmektedir. Her iki ünite ise birlikte 200 HP güç sunabilmektedir. Aracın güç üniteleri, 1.6-kWh’lik lityum iyon/nikel metal hidrit batarya ünitesi (1.6-kWh lithium-ion/nickel-metal hydride battery pack) ile beslenecek.
Bir diğer ünite ise DOCH 24 valfli 3.5 litrelik V-6 motordur. Bu motor ise 268 hp güç ve 248 lb-ft’lik tork üretmektedir. Manüel kullanım moduna sahip altı ileri kademeli CVT şanzımanla kombine edilen aracın 0-100 km/h hızlanma değerleri ise 6.0 ile 7.7 saniye’dir.
Dinamik tasarım özellikleri ve zengin donanım paketleriyle ön plana çıkan Toyota Avalon; Buick LaCrosse, Ford Taurus, Hyundai Azera, Chrysler 300 ve Hyundai Genesis gibi rakipleriyle rekabet edecek…

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir