Ticari araçlarda ekonomik dizel motorlar için Common-Rail sistemleri

Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, ticari araçlara yönelik geliştirdiği Common-Rail enjeksiyon sistemlerinin azami enjeksiyon basıncını 2.500 bar’a çıkarıyor.

Yeni sistem, düşük yakıt tüketimi ve düşük CO2 (karbondioksit) emisyonlarıyla birlikte yüksek performans sağlıyor.

Geliştirilmiş bu yeni teknoloji sayesinde, Avrupa’daki Euro VI ve Amerika’daki US 10 gibi egzoz gaz emisyon standartlarını karşılamak, ticari araçlarla mobil makineleri daha ekonomik hale getirmek hedefleniyor.

Bosch, ticari araçlara yönelik Common-Rail enjeksiyon sistemlerinin azami enjeksiyon basıncını 2.500 bar’a çıkarıyor. Daha yüksek enjeksiyon basıncı, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmaya yardımcı olacak. Ağır ticari araçlarda, mazot tüketiminde yüzde 1’lik azalma bile, araç başına yıllık CO2 emisyonlarında bir tondan fazla azalma anlamına geliyor.

Dengeli iç basınca sahip, yenilikçi Bosch CRSN3-25 enjeksiyon sistemi, özellikle yüksek seviyede hidrolik verimlilik sağlıyor. Dış geometrisi değişmediği için, Bosch enjeksiyon sisteminde kullanılan enjektör kendisinden önceki sistemle de uyum taşıyor. Yeni sistemin bir başka avantajı ise geliştirilmiş arıza teşhis yeteneği olarak dikkati çekiyor. Entegre basınç sınırlayıcı sayesinde, araç bakımdayken kapsamlı bir sistem kontrolü yapılabiliyor.

Bosch’un yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri, egzoz gazı resirkülasyon sistemi (egzoz gazını tekrar motorun içine gönderen sistem) ve SCR katalitik konvertör sistemiyle (egzoz gazına Ad-blue adı verilen üre çözeltisi gönderen sistem) birleştiğinde, yakıt tüketimi ve zararlı egzoz gazı olan azot oksitlerin (NOx) azaltılmasında önemli bir rol oynuyor. Ancak, ilgili yanma süreçleri, partikül emisyonlarda artışı önlemek için yüksek enjeksiyon basınçlarına ihtiyaç duyuyor. Sistem basıncı motor hızından bağımsız olarak oluştuğundan, Common-Rail sistemleri, kısmi yüklü çalışmada yüksek enjeksiyon basıncı sağlıyor. Sonuç olarak, Common-Rail dizel motorları, düşük devirde bile yüksek torka sahip bulunuyor.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir