Temmuz ayı otomotiv ihracatının seyri

Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ihracatçı birliklerinin başkanlarıyla birlikte UİB Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, Temmuz ayında 1 milyar 999 milyon 923 bin dolar ihracat rakamıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik büyük bir artış gösterdiğini söyledi.

Yılın 7 aylık dönemindeki toplam ihracatın yüzde 17’lik artışla 12 milyar 852 milyon dolara çıktığını belirten Şankaya, son bir yıla bakıldığında ise ihracatın yüzde 9 yükselişle 20 milyar 389 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Başkanlığını yaptığı Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin Temmuz ayı ihracatının 48 milyon dolara çıktığını anlatan Şankaya, geçen yıla göre yüzde 5 artış sağlandığını belirtti.

Şankaya, hazır giyimde 7 aylık ihracatın yüzde 13 artarak 318 milyon dolar, son bir yıldaki ihracatın ise yüzde 11 yükselerek 532 milyon doları yakaladığını kaydetti.

İhracat sevindirici boyutta artarken ithalattaki artışın dikkati çekici boyutta olduğunu vurgulayan Şankaya, şöyle konuştu:

“TÜİK’in verdiği rakamlara göre, dış ticaret açığı Haziran ayında 10,2 milyar dolar oldu. Beklenti 9,5 milyar dolar seviyesindeydi. Ayrıca açık ilk altı ayda yüzde 88,2 artarak 54 milyar dolar oldu. İhracat altı ayda 65,6 milyar dolar, ithalat ise 119,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da ilk 6 ayda yüzde 65,6’dan yüzde 54,9’a geriledi. Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen ilk birkaç ülkeden biri. Ancak rakamların bize gösterdiği gibi Türkiye, ithalat ve tüketimle büyüyor.”

Para ve maliye politikalarının üretim ve ihracat odaklı oluşturulması gerektiğini belirten Şankaya, ülkenin reel büyüme ivmesi yakalaması için bunun şart olduğunu söyledi.

Teşvik bölgesi gözetilmeksizin 10 yıl boyunca kurumlar vergisi, KDV ve gümrük vergisi istisnası, SSK prim desteği, enerji ve finansman desteği ile Türkiye’nin, dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri konumuna ulaşacağını dile getiren Şankaya, Türkiye’nin ihracata odaklanmasıyla birçok soruna hızla çözüm bulunabileceğini kaydetti.

Otomotivin İhracatını Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar Yükseltti

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orman Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, birliklerinin faaliyetleri, ihracat rakamları ve hedeflerine ilişkin bilgiler verdi.

Sunumlarda verilen bilgilere göre, OİB’in otomotiv ihracatı, Temmuz ayında yüzde 40 artışla 1 milyar 741 milyon 896 bin dolara ulaşarak, ülke sektör ihracatının yüzde 87’si gerçekleşti.

OİB’in Ocak-Temmuz dönemi ihracatı yüzde 19 artış göstererek, 11 milyar 76 milyon dolara çıktı. 7 aylık dönemde mal grubu bazında ihracatına bakıldığında, en fazla artış yüzde 33 ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda oldu. Otomotiv yan sanayide yükseliş yüzde 30 olarak gerçekleşirken, binek otomobillerin ihracatı yüzde 4’te kaldı.

Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatının yüzde 24 oranında arttığı Ocak-Temmuz döneminde ihracatın en fazla arttığı ülke yüzde 70 ile Rusya Federasyonu oldu. Bu ülkeyi yüzde 67 ile Belçika, yüzde 44 ile Almanya izledi.

7 aylık dönemde Yunanistan’a yapılan otomotiv ihracatı yüzde 35, Portekiz’e yüzde 23, Fransa’ya yüzde 9, İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 2 azaldı.

Diğer Birliklerin İhracatı

Temmuz ayında diğer birliklerin ihracatına bakıldığında, tekstil yüzde 20, yaş meyve sebze yüzde 29 artarken, meyve sebze mamulleri yüzde 17 azaldı.

7 aylık dönemde tekstil ihracatı yüzde 25 artışla 666 milyon dolara ulaşırken, en fazla ihracat 365 milyon dolarla Avrupa Birliği ülkelerine oldu. AB’ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 arttı.

Temmuz ayında azalan meyve sebze mamulleri ihracatı, 7 aylık dönemde yüzde 9 arttı ve 99 milyon dolara ulaşırken, en fazla ihracat toplam içinde yüzde 68,8’lik paya ulaşan Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu kalemde 7 ayda en fazla ihracat artışı yüzde 223 oranıyla eski doğu bloku ülkelerinde oldu.

Yaş meyve sebzenin 7 aylık dönemdeki ihracatı ise yüzde 0,52’lik yükselişle 57 milyon 76 bin dolara çıkarken, bu dönemde en fazla ihracat artışı yüzde 124 ile Afrika ülkelerinde yaşandı.

Kaynak: Radikal’den alıntılanan ve Haber7.Com Web sitesinde yayımlanan “Temmuz ayı otomotiv ihracatı bilgileri” haberinden alınmıştır (03/08/2011).

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir