Tamamı yerli traktörün üretimi sürüyor

Yerli otomobilin yapımının tartışıldığı Türkiye’de, Erkunt Traktör Sanayi A.Ş, 7 yıl önce tamamen Türk mühendisler tarafından tasarımı yapılan Türkiye’nin ilk gerçek yerli tasarım traktörünün üretimini başarıyla sürdürüyor.

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak ulusal ve uluslararası alanda bilinen ve tercih edilen traktör üreticilerinden biri olmak için 2003 yılında, genç ve dinamik kadro ile yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye’nin kendi traktör markasının olmayışının yarattığı eksikliği gidermek için tamamen yerli sermaye ile yola çıktıklarını ifade eden Armağan, bu gün gelinen noktada hedeflerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Fabrikalarında traktör üretiminin yanı sıra kendileri ve dünyadaki diğer önemli traktör üreticileri için hidrolik aksam ürettiklerini anlatan Armağan, 2003 yılında kurulan ve ilk üretimini 2004 yılında yapan, 7 yıl gibi bir süre içinde sektör liderleri arasına yerleşen bir kuruluş olarak, bu gün 8 tip ve 40’a yakın farklı modelde traktör ürettiklerini bildirdi.

2010 yılını yüzde 7’lik bir pazar payıyla kapatırken, 2011’de pazar payını ilk 8 ayda yüzde 7,76’ya yükselttiklerini işaret eden Armağan, Türkiye genelindeki illerdeki satış noktası ve yetkili servis ve segmentte pazar üçüncüsü olduklarını vurguladı.

Üretilen 4 traktörden 1’i yurt dışına

Firma olarak ilk olarak 2007 yılında Bulgaristan’a yaptıkları ihracatın, bugün ArmaTrac markasıyla 25 farklı ülkeyle sürdüğünü ve 2010 yılında 140 milyon TL’ye yakın ciro yaptıklarını anlatan Armağan, şöyle devam etti:

“Önemli uluslararası fuarlarda Türkiye’yi ArmaTrac markasıyla tanıtıyoruz. Kısa bir süre önce dünyada Türkiye’de tasarlanmış ve üretilen bir traktörün adı geçmezken, şu an büyük traktör satıcıları yurt dışı markamız olan ArmaTrac’ın distribütörlüğünü talep ediyor. Fuarlarda dünya çiftçisi bugün özellikle ArmaTrac’ın standını arayıp, yeni ürünlerimizi incelemek için standımızı ziyaret ediyorlar.

Bugün traktörlerimizi Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan, Polonya, KKTC, Irak, Sudan, Yemen, Tanzanya, Angola, Senegal, Mali, Karayipler, Avustralya, Malta, Gürcistan, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Moritanya, Burkina Faso’ya ihraç ediyoruz. Hedefimiz ürettiğimiz her dört traktörden birini ihraç etmek. Bu yolda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz.”

2011 yılı hedefleri

Yıl sonuna kadar 6 bin traktör üretmeyi hedeflediklerini ve bu yılın ilk yarsında traktör satışında 132 milyon 525 bin TL’lik ciroya ulaştıklarını söyleyen Armağan “Henüz yıl bitmeden elimizdeki sipariş listesine baktığımızda yıllık satış hedefimize ulaştığımızı görüyoruz. Bu satış rakamı sonucunda pazardaki payımız Türkiye genelinde yüzde 11 civarına yükselirken, ciromuz da yaklaşık olarak 300 milyon TL’ye varacak.

Geçtiğimiz sekiz ay içinde yeni bir ürün çıkarmadık ancak eylül ayı içinde modern çizgilerle yenilediğimiz, sürüş konforu ve ergonomiyi daha ön planda olduğumuz, çiftçinin beklenti ve talepleri doğrultusunda üstün özelliklerle donattığımız yeni ‘m serisi’ni üretmeye başladık. Çok yeni lanse edildiği için yenilenen m serisinin henüz satış rakamlarına etkisi olmamakla birlikte ‘m serisi’nden 2012 yılında bin adet satmayı planlıyoruz” dedi.

Aralık ayında yeni bir traktör modelini piyasaya sürme hazırlıkları içerisinde olduklarını da hatırlatan Armağan, şunları kaydetti:

“Bunun satışlarımızı yüzde 10 civarında arttıracağını düşünüyoruz. Bugüne kadar bulunmadığımız bir segmentteki özel ürünümüzün tasarımını tamamlamak üzereyiz. Üretimde kullanılan parçaların daha çok iç piyasadan temini ile ilgili çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yetkili satıcı ağımızı bu yıl içinde tamamlamayı ve tüm eğitimin gücüne, büyüklüğüne inanan bir şirket olarak çiftçi için katma değer yaratacak çalışmaları sürdürmeyi planlıyoruz.”

AA, haber7

 

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir